Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Ciąża » Poród

Cesarskie cięcie - jak się przygotować?

Artykuł

Poród, który planuje się zakończyć cesarskim cięciem, wymaga dokładnie takich samych przygotowań, co poród naturalny. Jak przyszykować się do cesarki i o czym nie możesz zapomnieć? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Cesarskie ciecie przygotowanie
Autor: Materiały zewnętrzne

Jak przygotować się do zabiegu cesarskiego cięcia?

Bardzo ważne jest przygotowanie własnego ciała. Przede wszystkim trzeba zmyć lakier do paznokci, ponieważ ich kolor będzie sygnałem dla anestezjologa czy nie pojawił się problem z krążeniem krwi. Jakakolwiek biżuteria też jest zbędna, gdyż tuż przed operacją personel nakazuje zdjęcie łańcuszków, kolczyków, a nawet obrączki ślubnej.

Wyprawka szpitalna nie różni się w zasadzie niczym od wyposażenia kobiet przed porodem naturalnym. Poza podstawowymi dokumentami to, co zabrać do szpitala na poród przez cesarskie cięcie, podpowiada serwis dla mam cafe-mama.pl. Na pewno nie może zabraknąć majtek siatkowych, które nie będą drażniły rany pooperacyjnej oraz zwykłego szarego mydła, gdyż takie najlepiej sprawdza się przy myciu rany po operacji. Wszystkiego najlepiej spakować razy 2, ponieważ kobiety po cesarskim cięciu przeważnie zostają w szpitalu dłużej niż te, które rodziły naturalnie. Jeśli wszystko jest w porządku, świeżo upieczoną mamę można wypisać po 3 dniach od zabiegu, lecz czasem pobyt wydłuża się do 5 dni lub nawet do tygodnia.

Nie można zapominać również o diecie, która według zaleceń lekarza powinna być lekkostrawna. Należy zatem odstawić produkty tłuste i smażone oraz te mające działanie wzdymające. Konieczne jest spożywanie dużej ilości wody, lecz na osiem godzin przed zabiegiem nie należy przyjmować żadnych płynów ani jedzenia.

Jak przebiega cesarskie cięcie?

Ponieważ cesarskie cięcie kwalifikuje się jako operacja, lekarz kierujący ciążą wypisuje skierowanie na zabieg oraz zleca wykonanie stosownych badań, które są niezbędne do przeprowadzenia planowanej cesarki. Większość z nich należy wykonać w ostatnim miesiącu ciąży, aby były jak najbardziej aktualne. Wśród najważniejszych badań na pewno muszą się znaleźć te na krzepliwość krwi czy poziom elektrolitów.

Cały zabieg nie trwa dłużej niż 30 minut, jednak samo przygotowanie pacjentki trwa znacznie dłużej. Położna lub pielęgniarka podłącza kobietę w ciąży do aparatu KTG, aby sprawdzić, czy z maluszkiem jest wszystko w porządku. Następnie mierzona jest temperatura oraz ciśnienie pacjentki, zakładany jest wenflon, przez który podawane są stosowne leki oraz kroplówka.

W czasie cesarskiego cięcia kobieta jest przytomna. Dla uśmierzenia bólu podawane jest znieczulenia miejscowe przewodowe-zewnątrzoponowe lub podpajęczynówkowe. Zabieg cesarskiego cięcia przebiega poprzez nacięcie powłok brzusznych na długość ok. 15 cm w dolnej części brzucha nad wzgórkiem łonowym. Następnie rozcinana jest kolejno skóra, mięśnie i macica, aby móc wyjąć płód. Pacjentka nie widzi całej operacji i może na chwilę zobaczyć swoje dziecko. Potem odcinana jest pępowina i dziecko zostaje przebadane przez pediatrę. Lekarz przeprowadzający operację, kończy ją, wyjmując łożysko i zszywając macicę oraz powłoki brzuszne.



Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat