Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Niemowlę » Karmienie

Bogactwo świata roślin

Artykuł

Specjaliści stale zachęcają, by spożywać więcej pokarmów roślinnych. Pozawala to nie tylko dostarczyć do organizmu ważnych składników, takich jak wartościowe białko roślinne, ale może pomóc też ograniczać zmiany klimatyczne.

Bogactwo swiata roslin
Autor: Materiały prasowe

Właśnie dlatego Gerber stworzył linię w pełni roślinnych, zbilansowanych dań dla niemowląt i małych dzieci.

Bogactwo świat roślin

Rodzina pokarmów roślinnych jest bardzo duża i różnorodna – to mnogość barw, smaków i tekstur. Roślinne skarby, które przygotowała dla nas natura to m.in.:

  • warzywa i owoce pełne kolorów, smaków i ważnych składników;
  • nasiona roślin strączkowych, które zawierają wartościowe białko, wyróżniające się wśród produktów roślinnych najwyższą jakością;
  • produkty zbożowe – cenne źródło węglowodanów złożonych, zapewniających uczucie sytości i dostarczających energii;
  • zioła i przyprawy, które nie tylko nadają posiłkom wspaniały smak, ale również mogą mieć dodatkowe korzystne właściwości.

Ważne pytanie: Czy dania 100% roślinne są wartościowe dla dzieci?

Odpowiedź eksperta: mgr Ewelina Poźniak – Specjalista ds. żywienia Gerber

Pokarmy roślinne to pierwsze produkty, które powinny pojawić się w diecie dziecka. Docelowo stają się one wręcz podstawą diety najmłodszych. Żywność plant-based może być źródłem wielu cennych składników, w tym wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Co ważne, badania pokazują, że dzieci w Polsce zjadają przeciętnie 3 razy więcej mięsa niż powinny. Rozwiązaniem może być wprowadzenie w tygodniu 1-2 „dni bez mięsa”, kiedy w obiedzie źródłem cennego białka będą np. nasiona roślin strączkowych. Pozwoli to lepiej zbilansować dietę dziecka, a dodatkowo da mu szansę na odkrywanie wspaniałego bogactwa świata roślin.

Dobre dla dziecka

Pierwszymi pokarmami, które poznaje dziecko na etapie rozszerzania diety, są właśnie rośliny – najpierw warzywa, potem owoce, a dalej zboża. Taka kolejność to oczywiście nie przypadek – pozwala zachęcić dziecko do polubienia tego, co szczególnie cenne w jadłospisie, czyli kształtować prawidłowe preferencje żywieniowe. Jeśli maluch już teraz dowie się, że świat roślin może zaoferować mu znacznie więcej niż tylko pomarańczową marchewkę i białego ziemniaka, z większym prawdopodobieństwem będzie w przyszłości korzystać z jego dobrodziejstw. Jeść (lub nie jeść) określone produkty dziecko uczy się przecież od samego początku, obserwując, to co pojawia się na talerzu jego samego i innych członków rodziny. Warto wykorzystać tę szansę i pokazać maluchowi, jak ciekawy i smakowity jest świat roślin. W przyszłości warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety, dlatego warto by już teraz dziecko poznało i nie tylko zaakceptowało, ale wręcz pokochało ich smak.

Każdy rodzic dobrze wie, że dziecko może jeść marchewkę, jabłuszko, kaszkę mannę, ale czy na tym koniec? Nie! Świat roślin jest niezwykle bogaty nie tylko w smaki, ale także wartości odżywcze, dlatego warto pozwolić maluszkowi czerpać z tych skarbów pełnymi garściami. W jadłospisie najmłodszych warto uwzględniać nie tylko roślinne „pewniaki”, ale też mniej oczywiste składniki, które sprawią, że dania od początku będą ciekawe, urozmaicone i smakowite. Już w pierwszym roku życia warto włączyć do diety nasiona roślin strączkowych, różnorodne kasze oraz całą paletę przypraw i ziół. Czasy nudnych posiłków dla najmłodszych niech odejdą w niepamięć!

Dobre dla planety

Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego to bardzo duże obciążenie dla środowiska – wymaga wykorzystania dużych przestrzeni, zużywa mnóstwo wody i wiąże się z emisją do atmosfery ogromnych ilości gazów cieplarnianych. Zdaniem ekspertów nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z tych produktów zrezygnować, jednak dla zdrowia własnego i planety warto przynajmniej częściowo zastąpić je produktami pochodzenia roślinnego, które są dużo przyjaźniejsze dla środowiska. Dodatkowo, ze względu na ich większą trwałość, mniejsze jest w tym przypadku ryzyko marnowania żywności.

Plant-based + Fantastic = Plant-tastic

Gerber wierzy w niesamowite skarby ukryte w roślinach i zrobi wszystko, by całe to bogactwo było dostępne także dla najmłodszych. Tak powstał Gerber Organic Plant-tastic – w pełni roślinna linia zbilansowanych kompozycji stworzonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Na początek – 6 posiłków, z których każdy stanowi unikatowe połącznie warzyw, nasion roślin strączkowych i zbóż. Z pasji tworzenia zdrowych, bezpiecznych i różnorodnych propozycji dla najmłodszych powstały dania:

  • w 100% roślinne;
  • wspierające rodziców w zapewnieniu dziecku odpowiedniej porcji warzyw każdego dnia, bo dostarczające nawet 3 porcji warzyw w 1 posiłku;
  • zawierające wartościowe białko roślinne pochodzące m.in. z nasion roślin strączkowych – minimum 4g w każdej porcji;
  • wprowadzające dziecko w świat nowych ciekawych składników – ciecierzycy, fasoli, komosy ryżowej, kaszy bulgur czy musu kokosowego;
  • pełne niespotykanych przypraw: orientalnych – takich jak cynamon, imbir, curry czy kolendra, oraz rodzimych, jak czosnek;
  • łączące różnorodne smaki tak, że doceniły to badane mamy i ich dzieci, które z przyjemnością zajadały się produktami;
  • stanowiące bogate źródło błonnika pokarmowego (minimum 4 g błonnika w każdej porcji);
  • odpowiednie jako element zrównoważonej diety – dla dziecka i dla planety;
  • przygotowane z ekologicznych składników pochodzących z certyfikowanych gospodarstw.

Nowości to propozycje dla maluszków po 8. miesiącu: Warzywna potrawka włoska z pomidorami, Gulasz z marchewki i fasoli, Jesienne warzywa z kaszą oraz Gulasz z cukinią i warzywami, a także po 12. miesiącu: Marokański gulasz warzywny i Delikatne curry z warzywami.

Wszystkie obiadki Gerber Organic Plant-tastic powstały w lokalnym oddziale w Rzeszowie.

Przy ich tworzeniu:

  • wykorzystywano energię elektryczną pochodzącą w 100% z odnawialnych źródeł energii;
  • stosowano zasady „zero waste”, czyli dbano, by nic, co można ponownie wykorzystać, nie zmarnowało się – w ten sposób powstały m.in. naturalne nawozy, które pozwolą użyźniać glebę w okolicznych gospodarstwach czy biogaz, który zostanie przetworzony na cenną energię.

Co ważne, szklane opakowania produktów Gerber Organic Plant-tastic w 100% nadają się do recyklingu.

Ważna informacja. Gdy maluszek przyjdzie na świat, najlepszym dla niego sposobem żywienia jest karmienie piersią. Mleko mamy zapewnia zbilansowaną dietę i chroni przed chorobami. W pełni popieramy zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat. Zdajemy sobie też sprawę z tego, że nie zawsze rodzice mogą karmić swoje dziecko mlekiem mamy. Zachęcamy do skonsultowania sposobu żywienia dziecka ze specjalistą ochrony zdrowia. Jeśli zdecydowaliście, że Wasze dziecko nie będzie karmione piersią, powinniście pamiętać, że ta decyzja jest trudna do odwrócenia - rozpoczęcie częściowego dokarmiania butelką spowoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. Rezygnacja z karmienia piersią niesie ze sobą konsekwencje socjalne i finansowe, które należy wziąć pod uwagę. Jeśli zdecydowaliście, że maluszek będzie karmiony piersią, przypominamy, że prawidłowe zbilansowanie jadłospisu mamy jest bardzo istotne. Jej zdrowa dieta w czasie ciąży i po porodzie pomaga gromadzić składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, przygotowuje do okresu laktacji i pomaga ją utrzymać. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną. Aby uniknąć ryzyka dla zdrowia ważne jest, by żywność dla dziecka przygotowywać, stosować i przechowywać zawsze zgodnie z informacją na opakowaniu.

Czy dzieci mogą jeść strączki?

Nasiona roślin strączkowych to cenne źródło wartościowego białka roślinnego. Z drugiej strony uważa się je jednak za składniki ciężkostrawne. Czy jest dla nich miejsce w diecie dziecka?

Wartość żywieniowa strączków

Do nasion roślin strączkowych zaliczamy m.in. ciecierzycę, fasolę, groch i soczewicę. Są one częścią tradycyjnej diety człowieka – spożywane były już ponad 10 000 lat temu. Trudno zaliczyć je do warzyw, bo znacznie różnią się od nich wartością odżywczą.

  1. Zawierają znaczne ilości wartościowego białka (od 19% w przypadku ciecierzycy do nawet 25% w przypadku soczewicy). Wśród innych produktów roślinnych wyróżnia się ono najwyższą jakością żywieniową. Szczególnie korzystne dla organizmu jest, jeśli w jadłospisie razem ze strączkami pojawiają się zboża – białko zawarte w obu tych grupach żywności wspaniale się uzupełnia. Według zaleceń białko roślinne u dzieci powinno stanowić około połowy całego spożywanego białka, a u dorosłych nawet więcej – 2 na 3 g białka powinny pochodzić ze źródeł roślinnych.
  2. Są bogate w błonnik pokarmowy, zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Według badań w Polsce ponad połowa (56%) dzieci w wieku 1-3 lata może nie spożywać odpowiedniej porcji tego ważnego składnika.
  3. Niski jest w nich poziom tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, które zgodnie z zaleceniami powinny być ograniczane.

Niepokój części osób budzi jednak ryzyko pojawienia się problemów trawiennych (głównie wzdęć) po zjedzeniu strączków. Spożywanie ich regularnie, a dodatkowo odpowiednie przygotowanie (moczenie przed gotowaniem) pozwala jednak rozwiązać ten problem. Jak w przypadku każdego produktu także w przypadku nasion roślin strączkowych przewód pokarmowy potrzebuje czasu, żeby nauczyć się je trawić.

Zalety dla planety

Diety zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju zakładają ograniczenie żywności pochodzenia zwierzęcego na korzyść produktów roślinnych, m.in. właśnie nasion roślin strączkowych. Tzw. dieta planetarna zalecana przez specjalistów EAT-LANCET zakłada w Europie podwojenie spożycia zdrowych produktów takich jak warzywa, owoce, strączki i orzechy, przy jednoczesnym ograniczeniu o połowę czerwonego i przetworzonego mięsa oraz cukrów dodanych.

Korzyści dla środowiska z obecności strączkowych w jadłospisie jest wiele:

  1. Produkcja żywności roślinnej oznacza mniejszą emisję gazów cieplarnianych. Jeśli zamiast 1 kg wołowiny zjemy tyle samo grochu, nie tylko będziemy bardziej syci (po ugotowaniu jego objętość wzrośnie 2-krotnie), ale też spowodujemy, że do atmosfery trafi aż 100 razy mniej gazów odpowiedzialnych za zmiany klimatu.
  2. Nasiona roślin strączkowych mają szczególną zdolność do wiązania w glebie korzystnych składników odżywczych, co oznacza, że potrafią same naturalnie produkować dla siebie nawóz. Ogranicza to potrzebę dodatkowego stosowania nawozów w celu poprawy plonów na polach, gdzie rosną strączki. Dodatkowo ich uprawa korzystnie wpływa na żyzność gleby, wspiera więc naturalne procesy regeneracyjne w rolnictwie.
  3. Rośliny strączkowe potrzebują podczas wzrostu stosunkowo niewielkich ilości wody, dzięki czemu oszczędzają jej cenne zasoby. Dodatkowo mogą być uprawiane na terenach suchych, gdzie niełatwo byłoby wyrosnąć innym roślinom. Dzięki strączkom łatwiej jest więc sprawić, by żywności wystarczyło dla wszystkich.
  4. Nasiona roślin strączkowych zawierają bardzo niewielką ilość wody, dzięki czemu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zajmują mało miejsca, co ułatwia ich transport, a dodatkowo mogą być długo i bezpiecznie przechowywane. Ogranicza to ryzyko marnowania żywności i dodatkowo zmniejsza wpływ na środowisko.

Strączki w żywieniu dzieci

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca wczesne wprowadzanie strączków jako elementu urozmaiconej diety maluszków w wieku 6-24 miesiące. W Polsce nie ma oficjalnych rekomendacji odnośnie momentu, od którego można podawać dzieciom nasiona roślin strączkowych. Przyjmuje się jednak, że odpowiednio przygotowane (namoczone, ugotowane na miękko i zmiksowane) mogą być podawane już od początku rozszerzania diety. W wielu krajach, m.in. Belgii, Danii, Norwegii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych, produkty te mogą być wprowadzane do diety dziecka już po 6. miesiącu życia. Pozwala to jeszcze bardziej urozmaicić jego jadłospis, ułatwia dostarczenie składników odżywczych, których potrzebuje, a dodatkowo od początku uczy przewód pokarmowy maluszka radzić sobie ze strączkami. Jak w przypadku każdej nowości warto zaczynać oczywiście od niewielkich ilości (1-2 łyżeczki), obserwując reakcję dziecka.

Jak podawać strączki najmłodszym?

Polacy nie przodują w spożyciu nasion roślin strączkowych – w 2018 roku według danych GUS spożyliśmy ich średnio mniej niż 1 kg. Patrząc na zalety strączków – żywieniowe i środowiskowe, warto to zmienić i podawać je dzieciom jak najwcześniej, by je polubiły i w przyszłości często spożywały. Nie każdy rodzic wie jednak, jak wprowadzać ciecierzycę czy fasolę do diety maluszka. Pomóc może w pełni roślinna linia dań, w skład której wchodzą zbilansowane kompozycje stworzone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci – Gerber Organic Plant-tastic. Znajdziemy w niej 6 fantastycznych propozycji na obiadki plant-based, czyli bazujące na niesamowitych skarbach ukrytych w roślinach. Wszystkie:

  • są w 100% roślinne;
  • stanowią unikatowe połącznie warzyw, nasion roślin strączkowych i zbóż;
  • zawierają wartościowe białko roślinne - minimum 4 g w każdej porcji;
  • pomagają wprowadzić dziecko w bogaty świat ciekawych składników – ciecierzycy, fasoli, komosy ryżowej, kaszy bulgur czy musu kokosowego;
  • są pełne niespotykanych smaków przypraw: orientalnych – takich jak cynamon, imbir, curry czy kolendra, oraz rodzimych, jak czosnek;
  • łączą różnorodne smaki tak, że doceniły to badane mamy i ich dzieci, które z przyjemnością zajadały się produktami;
  • dostarczają błonnika pokarmowego – minimum 4 g w każdej porcji;
  • przygotowywane są z ekologicznych składników pochodzących z certyfikowanych gospodarstw.

Nowości to propozycje dla maluszków po 8. miesiącu: Warzywna potrawka włoska z pomidorami, Gulasz z marchewki i fasoli, Jesienne warzywa z kaszą oraz Gulasz z cukinią i warzywami, a także po 12. miesiącu: Marokański gulasz warzywny i Delikatne curry z warzywami.

Wszystkie obiadki Gerber Organic Plant-tastic powstały w lokalnym zakładzie w Rzeszowie. Przy ich tworzeniu wykorzystywano energię elektryczną pochodzącą wyłącznie z odnawialnych źródeł energii. Co ważne, szkło, w które zapakowane są produkty Gerber Organic Plant-tastic w 100% nadaje się do recyklingu.

Mgr Ewelina Poźniak
Specjalista ds. żywienia Gerber

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat