Czym są produkty alergizujące? Czym jest alergia?
Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na pewne substancje. U niektórych osób organizm uznaje, że dany pokarm jest dla niego szkodliwy i postanawia z nim walczyć, kiedy ten dostaje się do układu pokarmowego. Alergie, bardzo często, bywają dziedziczone i jeżeli rodzic ma alergię na dany pokarm, wielce prawdopodobnym jest, że dziecko także ją będzie miało. Jednak to nie jest jedyny czynnik determinujący to, czy dziecko będzie miało alergię, czy też nie. Na rozwój ten ma wpływ również środowisko, to czy dziecko było karmione piersią (i jak długo) oraz sposób odżywania się matki zarówno w ciąży jak i w okresie karmienia piersią. Podobnie jest z glutenem. To kiedy wreszcie zacząć wprowadzać alergeny?
Najlepiej wprowadzać je w tym czasie, w którym wprowadzamy resztę pokarmów, czyli po 6 miesiącu życia. Nie warto opóźniać tego procesu. Późne wprowadzanie do diety produktów, które mogą wywołać alergię, wcale przed nią nie chronią.
Warto jednak pamiętać, że po wprowadzeniu pierwszych pokarmów (tzn. ziemniaka, marchewki, dyni, podstawowych owoców, chudego mięsa) warto wprowadzić mu coś z listy najpopularniejszych alergenów. Pokarm potencjalnie alergizujący należy podawać osobno i bacznie obserwować dziecko. Koniecznie trzeba robić to w domu! Po około 2 dniach od podania, jeśli dziecku nic nie jest, danego produktu można podać więcej. Należy pamiętać, że nie wolno podawać dziecku kilku pokarmów alergizujących naraz, ponieważ gdy wystąpią jakieś reakcje niepożądane, nie będziemy wiedzieć, który z nich uczula naszego malucha.
Warto pamiętać, że w niektórych cytrusach i kwaśnych warzywach, są kwasy, które delikatnie mogą podrażnić skórę bobasa i wywołać niewielką wysypkę w okolicach ust, która nie jest objawem alergii.
Aleksandra Kantorczyk