Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia

Zgaga w ciąży

Artykuł

Dla niejednej ciężarnej zgaga w czasie ciąży to istne utrapienie. Jak sobie z nią radzić?

Zgaga ciaza
Autor: pixabay.com

Chociaż zgaga zawsze ma te same przyczyny, to w ciąży okazuje się być czymś naprawdę uciążliwym. Zgaga, odbijanie, pieczenie w przełyku pojawiają się w II trymestrze i często trwają aż do rozwiązania. Wszystkiemu winny jest progesteron. Jest on bardzo ważny, gdyż odpowiedzialny jest za przygotowanie błony śluzowej macicy na przyjęcie zapłodnionego jajeczka oraz za utrzymanie ciąży. Niestety progesteron zwiotcza również mięśnie układu pokarmowego, a w szczególności na zastawkę przy wejściu żołądka. Ułatwia tym samym przedostawanie się kwasów żołądkowych do dolnego odcinka żołądka.

W zaawansowanej ciąży znacznie powiększona macica zaczyna uciskać żołądek, w wyniku czego niestrawione resztki pokarmu wraz z kawasami zostają wepchnięte do przełyku.

Bardzo ciężko w czasie ciąży wyeliminować zgagę, lecz istnieje kilka sposobów, które mogą zmniejszyć tą dokuczliwą dolegliwość:

  • Wyłącz z diety pokarmy, które przyczyniają się do powstania zgagi: smażone, pikantne i tłuste potrawy, słodycze, kawę, herbatę, cukier oraz dania i zupki w proszku;
  • Zaprzestań picia mięty (może spowodować refluks), soków z kartonów i napojów gazowanych (dwutlenek węgla rozciąga żołądek);
  • Nie przejadaj się; nie jedz na noc;
  • Noś ubrania, które nie uciskają brzucha; staraj się nie zginać pasa przy pochylaniu się;
  • Wypróbuj herbatkę z imbiru, rumianku lub korzenia mniszka lekarskiego;
  • Spróbuj pić kisiel z siemienia lnianego – wystarczy 1-2 łyżki siemienia zalać wrzątkiem (tworzy w żołądku ścianę chroniącą przed kwasami);
  • Warto, w razie zgagi, zjeść garść migdałów, ponieważ zobojętniają kwas w żołądku;
  • Można też spróbować pić wodę z dodatkiem miodu i octu jabłkowego.
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat