Sposób odżywiania się przyszłej matki ma wpływ na powstanie niektórych chorób, w tym alergii pokarmowej u dziecka.
W czasie ciąży oraz podczas karmienia piersią matka powinna zwracać szczególną uwagę na potrzeby swojego dziecka. Przyjmowane pokarmy powinny być bogate w witaminy i składniki mineralne. Ważne jest również, aby zachować równowagę pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi. Przykładowo, gdy matka podczas ciąży przyjmuje dany produkt w nadmiarze, to następstwem tego może być alergia u dziecka na ten właśnie artykuł. Z kolei matka cierpiąca w dzieciństwie na alergię na białko mleka krowiego bądź białko jaja kurzego podczas ciąży - jeśli alergia cofnęła się - nie powinna przyjmować produktów, które mogłyby mieć wpływ na wzrost ryzyka wystąpienia alergii u swojego dziecka na ten składnik. Dobrą radą dla przyszłej mamy - jeśli ma ona wątpliwości co do sposobu odżywiania - będzie konsultacja dietetyka lub alergologa i wspólne przygotowanie planu żywieniowego odpowiedniego dla siebie oraz dziecka.
Noworodek nie ma w pełni wykształconego układu immunologicznego i trawiennego. Pochodzące na przykład z mleka krowiego obce białko, niekoniecznie zostanie w pełni przyswojone i przetrawione przez maleństwo, czego następstwem będzie ryzyko wystąpienia alergii. Ważne jest zatem, aby niemowlę, którego matka choruje na alergię, było karmione piersią przez pół roku. Białko zawarte w mleku matki nie jest klasyfikowane przez układ immunologiczny noworodka jako białko obce. Jeśli mleko matki nie jest wystarczające do zaspokojenia potrzeb noworodka, można podawać odżywki dla niemowląt, w których część białkowa jest już rozłożona, tzn. hipoalergiczny hydrolizat białka.
Dzieci, u których ryzyko wystąpienia alergii jest wysokie, powinny przyjmować stałe produkty najwcześniej w siódmym miesiącu życia. Natomiast w ich pierwszym roku życia, rodzice powinni zrezygnować z produktów spożywczych mogących powodować alergię, m.in. mleko krowie, jaja, mięso wieprzowe, ryby, owoce cytrusowe, mąka pszenna. W kolejnych latach życia dziecka należy stopniowo i powoli włączać do jego diety jaja, ryby i in.. Każdy następny produkt spożywczy należy wdrażać dopiero wtedy, gdy poprzedni okazał się dobrze tolerowany. Jeśli w tym czasie u dziecka wystąpią objawy alergiczne należy natychmiast wyeliminować produkt z jadłospisu. Istotną kwestią jest też, aby rodzice dzieci zagrożonych wystąpieniem alergii sporządzali posiłki samodzielnie, ponieważ tylko wtedy możemy mieć pewność co do poszczególnych składników odżywczych.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że z upływającymi latami alergia zniknie, jednak konieczną zasadą jest wyeliminowanie z diety dziecka uczuleniowych produktów spożywczych. Trzeba jednak mieć świadomość, że tendencja do alergii pozostaje do końca życia.
Źródło: Alergie pokarmowe. Przyczyny, rozpoznanie, prawidłowe odżywianie., Gaby Schwarz, Sonja Carlsson, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003 ISBN 83-200-2799-3
Patrycja Trzcionkowska