Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Zdrowe pomysły na szkolny lunch

Artykuł

Rok szkolny to czas, w którym rodzice prześcigają się w pomysłach dotyczących tego, co powinno znaleźć się w szkolnym lunchboxie.

Zdrowe pomysly szkolny lunch
Autor: Materiały prasowe

Co zatem zapakować dziecku do szkoły, aby nie sięgało po niezdrowe przysmaki? Z pomocą przychodzi coach zdrowia Agnieszka Mielczarek, mama oraz ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz.

Drugie śniadania i przekąski pakowane do szkolnych pudełek śniadaniowych są bardzo ważne, ponieważ zapewniają dzieciom energię i składniki odżywcze potrzebne do właściwego rozwoju i zdobywania wiedzy. Dlatego, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w śniadaniówkach znalazły się zdrowe produkty, które będą również atrakcyjne wizualnie i smakowo. Co zatem zaproponować dziecku, aby nie sięgało po niezdrowe słodkości?

Z własnego doświadczania wiem, że dzieci najchętniej zjadają fast foody i słodycze, a przekonanie ich do zdrowych dań nie należy do łatwych. Skorzystajmy zatem, z rozwiązań proponowanych przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelony, którzy w ramach akcji #jedzjakmistrz uchylili rąbka tajemnicy i pokazali nam co jedzą mistrzowie. Przygotujmy dziecku coś, co będzie nie tylko wyglądać smacznie, ale także będzie pełne witamin i mikroelementów. Na początek spróbujmy przygotować warzywno-jajeczne muffinki, pełne szpinaku, pomidorów i awokado. Szpinak jest nie tylko bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę, które są powszechnie znanymi przeciwutleniaczami, ale także jest fantastycznym źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, które idealnie wpłyną na układ nerwowy i rozwój dzieci – mówi Agnieszka Mielczarek, dietetyk i ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz

Dania proponowane przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelona, to ciekawe zamienniki nudnych, bezsmakowych kanapek, na które tak często narzekają dzieci. Spakowane do lunchboxa obok jabłka i soku, będą idealnym posiłkiem dla małego zdobywcy wiedzy. Na stronie www.beko.pl/jedzjakmistrz znajdziesz ponad 100 przepisów, z których możesz czerpać inspiracje przygotowując swoją pociechę na szkolne wyzwania. Przygotowanie muffinek do szkoły wydaje Ci się czasochłonne i skomplikowane? Podpowiadamy czego potrzebujesz, aby szybko i sprawnie wyczarować to danie, a jeśli zaangażujesz do pomocy swoje dziecko, możesz być pewna, że będzie je zjadać z podwójnym apetytem.

Do przygotowania warzywno-jajecznych muffinek potrzebujesz:

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 60ml mleka
  • 80g posiekanego szpinaku
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 30g szalotki
  • 1 awokado
  • 20g posiekanej pietruszki
  • pół opakowania sera feta

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj każdą dokładnie oliwą z oliwek. W dużej misce wymieszaj jajka i mleko. Dodaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki, a następnie mieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Podziel mieszaninę równomiernie między miseczkami na muffinki i piecz bułeczki przez około 20 - 25 minut. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Muffinki posyp serem feta i pietruszka. Smacznego!

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat