Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

"Uczta dla Maluszka" Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska

Artykuł

Uczta dla maluszka, czyli jak budować zdrowe nawyki żywieniowe dziecka od najmłodszych lat.

Uczta dla maluszka
Autor: Materiały prasowe

Po sukcesie książki Uczta dla dwojga – czyli dla mamy i maluszka w brzuszku, Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr, przygotowały kolejną wspólną książkę pt. Uczta dla maluszka. Najnowsza książka poświęcona jest zdrowemu żywieniu dzieci między szóstym miesiącem, a szóstym rokiem życia.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska ponownie dzielą się fachową wiedzą, doświadczeniem i unikatową kreatywnością. Można ich zaczerpnąć z książki Uczta dla Maluszka.

Po uczcie dla Dwojga, czas na Maluszka

Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska pokazały, że tworzą zgrany tandem w pisaniu o dietetyce dziecięcej w sposób kompetentny i atrakcyjny. Dowodem jest ciepłe przyjęcie przez mamy książki o żywieniu w ciąży – Uczta dla Dwojga. Po narodzinach i okresie karmienia mlekiem, przychodzi czas na zmiany – na Ucztę dla Maluszka.

Autorki kolejną książką nie tylko pomagają kontynuować zdrowe żywienie dziecka po jego narodzinach. Serwują zestaw przepisów i inspiracji pozwalających na budowanie w Maluszku zdrowych nawyków żywieniowych już od jego pierwszych posiłków. Smaki z dzieciństwa wspominamy całe życie. Od rodziców zależy, czy dziecko w przyszłości intuicyjnie wybierze jabłko zamiast drożdżówki. Warto budować w dzieciach zdrowe nawyki od początku, żeby z dzieciństwem kojarzył mu się koktajl owocowy a nie napoje gazowane. Przepisy łączą w sobie fachową wiedzę o wartościach odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka i kreatywność w propozycjach podania dań. Stają się one zdrowymi, smacznymi a jednocześnie atrakcyjnymi ucztami dla Maluszka. Można więc zapomnieć o nudnych papkach ze słoika, w dodatku bez nadmiernego nakładu pracy.

Warzywa to najważniejsze składniki diety dzieci. Nie tylko dlatego, że powinny znajdować się niemal w każdym posiłku, ale głównie dlatego, że nauczenie dzieci jedzenia warzyw od początku będzie niezastąpionym wkładem w ich rozwój i zdrowie.

Mamy, podczas ciąży i pierwszych miesięcy po przyjściu dziecka na świat, sprawują całkowitą kontrolę nad tym jakich wartości odżywczych dostarczają dziecku. Problemy mogą pojawić się, gdy przychodzi czas odstawienia dziecka od mleka i konieczność wprowadzania coraz to nowych produktów do diety. Jak dostarczać niezbędnych dziecku wartości odżywczych, gdy krzywi się na sam widok papki z jabłka albo owocu pomidora? Katarzyna Błażejewska-Stuhr przekonuje, że warto budować zdrowe nawyki dzieci od samego początku poprzez obserwację swoich dzieci i elastyczne podejście. Z własnego doświadczenia wie, że dzieci są różne, nawet własne. To, co sprawdzało się przypadku jej starszego syna, nie działa przy młodszym - trzeba szukać nowych rozwiązań. Im szybciej rodzice nabiorą takiego podejścia, tym szybciej skończy się walka, a witaminy i dobre kalorie nie staną się dla maluszka powodem do stresu. Rodzic ma szansę dotrzeć do swojego dziecka. Trzeba tylko znaleźć tę właściwą drogę. Książka podpowiada triki na oswajanie małego niejadka z nielubianymi produktami i warzywami, tak by się do nich stopniowo przyzwyczaił i polubił, ponieważ każdy wysoko wartościowy produkt możemy sprytnie połączyć z innymi składnikami by powstało pyszne danie.

Żywienie Maluszka w praktyce

Książka Uczta dla Maluszka jest zestawem przepisów na zdrowe żywienie maluszka. Zestaw ten został zaplanowany w taki sposób, żeby dziecko od pierwszej uczty, przyzwyczajało się do wysokowartościowych kasz, cukinii, fasoli, kalafiora, marchewki i wielu innych, zdrowych produktów. W książce znajdują się przepisy na słodkości, które nie zawierają cukru - dziecko nie musi mieć z nim kontaktu w ciągu pierwszych dwóch lat życia, dzięki temu w późniejszych latach nie będzie tak bardzo przepadał za słodyczami. Maluszek, z apetytem będzie jadł kaszkę jaglaną w formie budyniu z owocem borówki amerykańskiej już od siódmego miesiąca życia. Od dziewiątego miesiąca, można mu podać cukinię w formie placuszków z jajkiem i ziemniakiem. Kiedy skończy dwunasty miesiąc, przyjdzie czas na zielony deser Shreka z awokado. Z tym super zdrowym składnikiem należy zapoznawać dziecko jak najszybciej, podając w formie słodkiej jak i wytrawnej. Desery nie zawierają cukru, ponieważ funkcję słodzika pełnią suszone lub świeże owoce. W Uczcie dla Maluszka znajdziemy także przepisy na smakowite zupki, na przykład kalafiorową wzbogacimy pomidorem malinowym i szczyptą przyprawy włoskiej. Atrakcyjnych propozycji podania kalafiora jest tu wiele więcej.
Dajmy dzieciom to, co jest najzdrowsze i najwartościowsze – jeżeli będą jadły tak od urodzenia, to będą dla nich oczywiste smaki.

Wiele przepisów składa się tylko z dwóch lub trzech składników. Dlatego zdrowe żywienie dzieciaków nie utrudnia życia dorosłym, a przysmaki mogą być zawsze pod ręką. Jeśli rodzic ma ochotę na zaserwowanie swojemu Maluchowi więcej finezji, sięgnie do stron z przepisami na dziecięcą, subtelną wersję orientu. Możemy przygotować delikatne guacamole, pilaw czy nawet pad thai. Autorki nie zapomniały o zdrowych napojach jak mleka roślinne i koktajle.

Proponowane dania są smaczne, pięknie się prezentują z punktu widzenia dziecka, a ich nazwy jeszcze bardziej pobudzają ciekawość i apetyt maluchów. Warto zdobyć się na kreatywność i pozytywnie bawić się z dziećmi jedzeniem. Autorki zachęcają by zapraszać malucha do kuchni, nawet w nosidełku i przygotować wspólnie zielonego omleta Popey’a ze szpinakiem. Później ten składnik dodawany w zupkach i innych daniach nie będzie dla maluszka taki straszny.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody, czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.

Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie. Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Uczta dla Maluszka
Autor: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska
Kategoria: kulinaria
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Premiera: 28 marca 2018
Cena: 39,90 zł

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat