Kąpiele słoneczne, spożywanie ryb i produktów mlecznych to powszechnie znane źródła witaminy D.
Korzyści z jej przyjmowania jest wiele jednak, aby mogła działać efektywnie musi być utrzymywana w organizmie na stałym poziomie. Czy w przypadku najmłodszych, naturalne sposoby przyswajania witaminy D są w stanie to zapewnić?
Witamina D jest ważna na każdym etapie życia. Niezbędna do wchłaniania wapnia i fosforu, ma szczególny wpływ na układ kostny. Przyswajana już na etapie ciąży sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz chroni przed wieloma chorobami autoimmunologicznymi. O jej poziom w organizmie warto zatem zadbać już od samego początku, aby uniknąć niebezpiecznych dla zdrowia skutków jej niedoborów.
Czy jednak stosowanie preparatów zawierających witaminę D jest konieczne? Oto trzy argumenty przemawiające za uwzględnieniem dodatkowej suplementacji w codziennej diecie dziecka.
1. Bo ze słońca wciąż jej mało…
Prawdą jest, że naturalnym źródłem witaminy D jest słońce. Jest ona wytwarzana pod wpływem działania promieni UV na skórę. Jednak aby dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witaminy D trzeba przebywać na słońcu codziennie przez conajmniej 20 minut, a ekspozycji poddawane musi być 18 proc. ciała. Niemowlęta i dzieci, ze względu na wrażliwy i podatny na poparzenia naskórek, w sposób szczególny muszą być chronione przed szkodliwym działaniem słońca. Dostarczenie im niezbędnej do prawidłowego rozwoju ilości witaminy D, tylko i wyłącznie w procesie syntezy, może być trudne i szkodliwe dla zdrowia maluchów.
2. Witamina D - trudny orzech do „zjedzenia”
Ze względu na ograniczoną możliwość przebywania dzieci na słońcu, warto uwzględnić w codziennej diecie najmłodszych produkty bogate w witaminę D. Najwięcej znajduje się jej w morskich rybach. Pewne ilości obecne są w jajach, mleku, serach oraz mięsie czerwonym i drobiowym, a także w jogurtach, kaszkach czy płatkach śniadaniowych, dodatkowo wzbogacanych o ten składnik.
Witaminą D suplementowane jest także mleko modyfikowane. Przez pierwsze półrocze, gdy dziecko odżywiane jest tylko mlekiem, podanie go w ilości około pół litra dziennie pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik. Inaczej jest w przypadku niemowląt karmionych piersią. Ze względu na niską zawartość witaminy D w mleku matki, niezbędne jest przyswajanie jej w innej postaci.
Jednak niezależnie od wieku, pokrycie zapotrzebowania na witaminę D wraz z dietą jest trudne. Po pierwsze, ilość witaminy D w spożywanych produktach jest niewielka. Po drugie, takie czynniki jak sposób przyrządzenia, czy świeżość składników mają wpływ na jej finalną zawartość w potrawach.
3. Idealna dawka - nie mniej, nie więcej
Podstawą efektywnego działania witaminy D jest przyjmowanie jej w odpowiedniej, dostosowanej do wieku oraz stanu zdrowia dawce. Jest to szczególnie ważne, ze względu na występowanie uciążliwych objawów zarówno w przypadku jej niedoboru, jak i nadmiaru.
Gdy witaminy D jest zbyt mało oprócz odczuwalnych dolegliwości takich, jak bóle kostno-mięśniowe, zaburzenia widzenia czy bezsenność zwiększa się ryzyko zachorowalności na wiele chorób. Witamina D wzmacnia układ immunologiczny, stymuluje wydzielanie insuliny w trzustce, w połączeniu z wapniem pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia. Tym samym, może przyczynić się do ochrony organizmu przed cukrzycą, otyłością, schorzeniami autoimmunologicznymi, a nawet niektórymi nowotworami.
W rozwoju najmłodszych niedobór witaminy D może prowadzić do poważnych zmian w układzie kostnym, rozwoju krzywicy, a także opóźnić zarastanie ciemiączka.
Nadmiar witaminy D w organizmie objawia się z kolei, między innymi, osłabieniem, biegunką, nadmierną potliwością czy nudnościami. Zbyt duża ilość wapnia może spowodować zaburzenia pracy serca oraz układu nerwowego, a także niewłaściwe kształtowanie się kości u noworodków.
Chcąc uniknąć niebezpiecznych dla zdrowia dziecka niedoboru i nadmiaru witaminy D, warto podawać ją zgodnie z zalecaną dawką:
- do 6. miesiąca życia (w przypadku karmienia piersią) suplementacja na poziomie 400 j.m. (jednostek międzynarodowych) na dobę,
- pomiędzy 6. i 12. miesiącem od 400 do 600 j.m. dziennie, w zależności od diety najmłodszych,
- powyżej 1. roku życia od 600 do 1000 j.m. na dobę, w zależności od masy ciała. Jeśli w miesiącach letnich efektywna synteza skórna jest utrudniona, dawkę tę powinno się utrzymywać przez cały rok.
Skuteczną suplementację witaminy D, w dostosowanych do zróżnicowanych potrzeb dawkach, zapewniają preparaty takie, jak D-Vitum.
D-Vitum dla dzieci to wygodne, olejowe kapsułki do wyciskania (twist-off), krople lub aerozol. W produktach skierowanych do noworodków, niemowląt i dzieci poniżej 6. roku życia, nośnikiem cennej witaminy D jest olej słonecznikowy rafinowany - neutralny w smaku, tak aby był łatwy w przyswajaniu przez najmłodszych.
D-Vitum to preparat, który może towarzyszyć dziecku na każdym etapie rozwoju, dzięki szerokiej gamie dostępnych dawek witaminy D (400, 600, 800, 1000 jednostek międzynarodowych). Dodatkowo produkty z linii D-Vitum są bezpieczne dla zdrowia, pozbawione konserwantów, sztucznych aromatów i cukrów.
Informacja prasowa