Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Niemowlę » Karmienie

Światowy Tydzień Alergii 2018

Artykuł

W ciągu ostatnich 50 lat częstość alergii poszybowała w górę i tendencja ta ma się utrzymać.

Swiatowy tydzien alergii
Autor: Materiały prasowe

Przełom kwietnia i maja to czas, gdy Światowa Organizacja Alergii szczególnie chce zwrócić uwagę na ten problem.

Alergie to najczęstsza choroba przewlekła w Europie

Jak szacuje Światowa Organizacja Alergii, nawet 40% osób na świecie może cierpieć na alergię. W samej Europie przewlekłe choroby alergiczne dotyczą ponad 150 milionów osób. To więcej niż liczba wszystkich mieszkańców największego państwa świata – Rosji. Alergia stała się w ten sposób najczęstszą chorobą przewlekłą na naszym kontynencie.

Częstotliwość występowania problemu gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich 50 lat, a przyszłość również nie jawi się optymistycznie– specjaliści przewidują, że liczba osób z alergią dalej będzie się zwiększać i do 2025 roku to schorzenie będzie już występować u co 2. Europejczyka.

Przełom kwietnia i maja na całym świecie poświęcony jest alergii

3. maja obchodzony jest jako Światowy Dzień Alergii i Astmy. Wcześniej, między 22. a 28. kwietnia, przypada Światowy Tydzień Alergii. Światowa Organizacja Alergii (World Allergy Organization – WAO), jego główny organizator, w tym roku w centrum tego wydarzenia umieściła atopowe zapalenie skóry – AZS. To najczęstsze przewlekłe schorzenie zapalne skóry, charakteryzujące się jej suchością i swędzeniem. Dotyka ludzi w każdym wieku, jednak największą grupę chorych stanowią niemowlęta i dzieci do 5. roku życia. Nawet 1 na 7 dzieci może zmagać się z tym problemem, podczas gdy w całej populacji AZS dotyka tylko 2-5% osób.

Od czego zależy ryzyko wystąpienia alergii?

Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo pojawiania się alergii u dziecka. Warto zapoznać się z nimi jeszcze przed narodzinami maleństwa, tak by jak najwcześniej zacząć je chronić.

1. Alergię można dziedziczyć

Alergię można mieć w genach. 7 razy większe ryzyko wystąpienia alergii na orzeszki ziemne mają dzieci, których rodzice lub rodzeństwo borykają się z tym problemem. Maluchy, w których najbliższej rodzinie alergia nie występuje, mają około 5-15% ryzyka rozwoju jakiejkolwiek alergii. U tych, których oboje rodzice cierpią na ten sam typ alergii, prawdopodobieństwo to rośnie nawet do 80%.

2. Mężczyźni mają gorzej

Mężczyźni charakteryzują się nawet o 87% większym ryzykiem alergii pokarmowej niż kobiety. Różnica między płciami może być nawet większa w najmłodszych grupach wiekowych – alergia na orzeszki ziemne poniżej 4. roku życia występuje aż do 5 razy częściej u chłopców niż dziewczynek.

3. Bakterie nie zawsze są złe

Jedną z przyczyn rosnącej częstości chorób alergicznych może być zbyt ograniczony kontakt dzieci z drobnoustrojami, m.in. na skutek nadmiernej higieny. Jego przyczyną może być także poród metodą cesarskiego cięcia, który utrudnia zasiedlenie jelit niemowlęcia przez korzystne bakterie.

4. Jedzenie ma znaczenie

  • Wyłączne karmienie piersią przez minimum 4 pierwsze miesiące życia dziecka może zmniejszać u niego ryzyko wystąpienia alergii.
  • Po zakończeniu karmienia piersią wielu ekspertów zaleca stosowanie u dzieci z grupy ryzyka alergii specjalnych mlek modyfikowanych zawierających białko hydrolizowane, czyli pocięte na krótsze fragmenty (oznaczenie H.A.).
  • Istotny jest również czas wprowadzenia pokarmów uzupełniających – rozpoczęcie rozszerzania diety po 6. miesiącu może być czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia alergii.
  • Ważna jest także jakość diety. Warto zwrócić uwagę, na odpowiednie spożycie witaminy A, C, cynku oraz owoców i warzyw.

5. Najlepiej urodzić się wiosną lub latem

Dzieci, które przyszły na świat wiosną lub latem rzadziej wykazują objawy alergii pokarmowej we wczesnym dzieciństwie. Może to wynikać z faktu, że są one w większej mierze wystawione na słońce, które pozwala na produkcję w skórze witaminy D. Niedobór tego składnika może zwiększać prawdopodobieństwo alergii u dziecka.

Nigdy nie jest za wcześnie, by zapobiegać alergii u maluszka.

NAN OPTIPRO® H.A. 2 to mleko następne dla niemowląt, które nie są już karmione piersią. Stworzone zostało z myślą o dzieciach z grupy ryzyka alergii, np. tych, których rodzice lub rodzeństwo ciepią na to schorzenie. Zawiera hydrolizowane białko OPTIPRO® uzyskane dzięki unikalnej, opatentowanej technologii Nestlé. W skład NAN OPTIPRO® H.A. 2 wchodzą także inne składniki ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka – witaminy A*, C*, D*, cynk* oraz aktywne kultury bakterii Bifidobacterium lactis, takie jak w mleku mamy.

* zawartość zgodnie z przepisami prawa

Źródła:
1. Pawankar R, C. G. (2013). The WAO White Book on Allergy (Update 2013)
2. WAO: Increasing Awareness of Atopic Dermatitis Is the Focus of World Allergy Week 2018 dostęp: http://www.worldallergy.org/UserFiles/file/WorldAllergyWeek2018-WAOGeneralAnnouncement.pdf
3. EAACI (2016): Tackling the allergy crisis in Europe - Concerted policy action needed.
4. Lack G.: Update on risk factors for food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 129 , Issue 5 , 1187 – 1197
5. Ezendam J., van Loveren H.: Risk factors for food allergy. National Institute for Public Health and the Enviroment. Ministry of Health, Welfare and Sport. RIVM Report 340007001/2010
6. Pałgan K., Bartuzi Z.: Czynniki genetyczne i środowiskowe w rozwoju alergii na pokarmy. Postepy Hig Med Dosw (online), 2012; 66: 385-391

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat