Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Ciąża » Dieta w ciąży

Sushi dla kobiet w ciąży? Czemu nie!

Artykuł

Ciąża to okres, w którym dużo większą wagę przywiązujemy do spożywanych posiłków i produktów, z których są one przygotowane.

Sushi dla kobiet w ciazy
Autor: Materiały prasowe

Wiele kobiet ma jednak czasem ochotę na potrawy niekoniecznie zalecane przez lekarzy. Czy wielbicielki sushi muszą z niego bezwzględnie zrezygnować w czasie trwania ciąży?

Obawy...

Mnóstwo kobiet w ciąży chętnie jadłoby sushi. Nie jest to jednak potrawa dla nich wskazana. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w tym okresie powinno się unikać surowego mięsa. Powodem są drobnoustroje wywołujące choroby, takie jak listerioza czy toksoplazmoza. Obydwa schorzenia mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na rozwój płodu i powodować jego poważne uszkodzenia. Zdarza się, że w pierwszym trymestrze wywołują nawet przerwanie ciąży. Ponadto metale ciężkie, które odkładają się w mięsie ryb przez zanieczyszczenie wód, mają negatywny wpływ na zdrowie matki i płodu. Czy oznacza to całkowity zakaz delektowania się sushi?

Z myślą o kobietach...

Na szczęście problem ten został zauważony przez restauratorów. -Dostrzegamy potrzeby kobiet i rozumiemy ich obawy. Właśnie dlatego stworzyliśmy zestawy dedykowane specjalnie dla nich. Ich podstawą jest pieczony łosoś oraz krewetki w tempurze. Przygotowane w ten sposób mięso jest całkowicie bezpieczne, ponieważ ewentualne szkodliwe bakterie niszczone są przez wysoką temperaturę. Ponadto wykorzystując tamago i płatki ryżowe zamiast wodorostów, chronimy kobiety przed negatywnym wpływem pestycydów – mówi Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji Ten Sushi, która jako jedna z pierwszych wprowadziła zestawy sushi dla kobiet w ciąży.

Ryby - dlaczego warto?

Podstawą sushi są ryby i owoce morza. Są one źródłem nie tylko pełnowartościowego białka o bardzo wysokim współczynniku przyswajalności (ok. 97%), ale też witamin z grupy B oraz A i D. Powinny po nie sięgać zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ zawierają kwasy omega-3 i DHA, które wspomagają prawidłowy rozwój mózgu dziecka oraz jego wzrok, a wspomniany wcześniej problem, związany z odkładaniem się metali ciężkich w mięsie ryb i owoców morza, nie jest nie do rozwiązania. Wystarczy odpowiedni dobór gatunków ryb i korzystanie z produktów wysokiej jakości, aby klienci mogli korzystać z wartości odżywczych potraw kuchni japońskiej. Dzięki takiemu działaniu, także ciężarne kobiety nie muszą odmawiać sobie przyjemności z jedzenia sushi. Przychodząc do restauracji, w której dania są przygotowywane z troską o ich potrzeby, mogą cieszyć się smakiem potraw bez najmniejszych obaw.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat