Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Smakołyki dla Twojego dziecka

Artykuł

Nie chcę! Nie jestem głodny! To jest niedobre! – chyba każda mama w swojej domowej karierze nie raz usłyszała takie sformułowania z ust swojej pociechy.

Smakolyki dziecko
Autor: Materiały prasowe

Co zatem podać dziecku, by zjadło posiłek bez marudzenia? Jest na to kilka sposobów.

Żarłaki sposobem na niejadka

Jeśli Twoje dziecko zaciska usta na widok porannej kaszki lub krzywi się na widok nudnej kanapki z wędliną, warto zaserwować mu alternatywę w postaci fantazyjnych smakołyków. Puść zatem wodzę fantazji i podaj swojemu maluchowi kolorowe, kanapkowe ludki lub smakowitego zwierzaczka z parówkami w roli głównej. Pamiętaj – zawsze wybieraj te, które w swoim składzie zawierają 100 procent mięsa i naturalne przyprawy jak np. parówki z kurczaka ŻARŁAKI marki Konspol. Te mięsne paluszki zostały stworzone z myślą o najmłodszych konsumentach, nie zawierają konserwantów, glutenu, laktozy i glutaminianu sodowego, co czynie je wyjątkowe.

Poniżej prezentujemy przepisy na potrawy, które z apetytem zje nawet zagorzały niejadek. Będzie pysznie, kolorowo, a przede wszystkim zdrowo i jakościowo!

Kolorowe ludki

Składniki:

  • 2 parówki z kurczaka Żarłaki marki Konspol
  • 1 pełnoziarnista świeża bułka
  • ogórek
  • pomidor
  • kilka liści sałaty
  • pęk rzodkiewek
  • 1 czarna oliwka
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bułkę przekrajamy na równe połówki, smarujemy masłem i układamy na niej liście sałaty. Parówki gotujemy, a następnie jedną z nich przekrajamy wzdłuż i kładziemy na bułki tak, by trochę wystawały tworząc język naszego ludka. Pomidora, ogórka i kilka rzodkiewek kroimy w plasterki, doprawiamy do smaku i układamy na bułce, którą zamykamy pozostałą połówką pieczywa. Z pozostałych liści sałaty wycinamy fantazyjne kółka, którymi dekorujemy wierzch bułki. Drugą parówkę kroimy w okrągłe kawałki, wycinamy środek i kładziemy do niego niewielką część oliwki, robiąc oczy ludka i umieszczając je na bułce. Kanapkowe stworki podajemy na talerzu pełnym sałaty, imitumącym wiosenną łąkę.

Pyszny jeżyk

Składniki:

  • 2 parówki z kurczaka Żarłaki marki Konspol
  • 4 ziemniaki
  • koper
  • 1 oliwka
  • ketchup
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka oliwy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w proste paski i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. W dużym garnku rozgrzewamy olej, kiedy osiągnie wysoką temperaturę wrzucamy do niego pokrojone frytki i smażymy przez około 10 minut, żeby stały się złociste i chrupiące. Po usmażeniu, wyjmujemy, odsączamy i układamy je na talerzu tworząc z nich igły jeża. Ketchupem rysujemy kształ jeża na talerzu, a czarną oliwką, przekrojoną na pół zaznaczamy jego nos i oko. Parówki gotujemy, przekrajamy na połówki, a póżniej nacinamy na cztery części tworząc palemki. Układamy je obok zwierzaka, a koprem dekorujemy dolną część naczynia, tworząc trawę.
Smacznego!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat