Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Rodzina » Rodzicielstwo

Początkująca Pani Domu

Artykuł

Nie każda z nas w dzieciństwie miała możliwość nauczenia się zdrowych zasad gotowania. Kiedy więc wkraczamy w samodzielne życie, dobrze byłoby znaleźć konkretne informacje, jak choćby, jakie kupić garnki, patelnie, oraz co możemy w nich przygotowywać.

Poczatkujaca pani domu
Autor: Materiały zewnętrzne

1. Szybkie i zdrowe dania z patelni dla całej rodziny

2. Danie jednogarnkowe

3. Dania obiadowe z patelni grillowej

4. Ulubione dania na śniadanie

Szybkie i zdrowe dania z patelni dla całej rodziny

Na początek szybkie i zdrowe dania z patelni dla całej rodziny, wybierzmy odpowiednie patelnie do domu. Dobrze posiadać w kuchni patelnie z przykryciem i to najlepiej z dostosowaną, nieprzywierającą powłoką. Takie patelnie w sporym asortymencie znajdziemy w sklepie Europ24, jest ich jednak taka mnogość, że trudno będzie nam wybrać. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę? Z pewnością dobrze byłoby mieć wiedzę, z jakich materiałów wykonane są patelnie, a do wyboru mamy:

- patelnie ze stali nierdzewnej,

- patelnie teflonowe,

- patelnie ceramiczne,

- patelnie stalowe,

- patelnie platynowe,

- patelnie granitowe,

- patelnie żeliwne.

Warto skupić się na patelniach granitowych z nieprzywierającą powłoką, a to dlatego, że będziemy mogły wreszcie zapomnieć o szorowaniu przypalonej powierzchni patelni. Na takiej patelni przygotujemy proste danie, szybki obiad, ulubione dania męża i dzieci. Planując potrawy, należy pamiętać, aby każde danie dostarczało do organizmu cennych składników odżywczych, witamin, nie zapomnijmy także o przyprawach, które pozwolą, aby posiłek wyrózniał się wyjątkowym smakiem.

Na przykład zdrowe kaszotto, którego przygotowanie zajmie nam raptem kilkanaście minut, a do jego zrobienia będą nam potrzebne warzywa (dwie duże marchewki, jedna pietruszka, ćwierć selera, po jednej cebuli białej i czerwonej, papryka żółta, garść szpinaku), mięso (podwójną pierś z kurczaka marynowana w przyprawie z kurczaka), szklanka kaszy gryczanej lub pęczaku, łyżeczka oliwy z oliwek oraz 0,5 litra gorącej wody. Składniki mięso i warzywa kroimy w kostkę, kurczaka lekko podsmażamy, dodajemy do niego cebulę, a kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy resztę warzyw, oprócz szpinaku. Wszystko smażymy na małym ogniu 5 minut, następnie wrzucamy kaszę, smażymy kolejne 5 minut, dodajemy szpinak, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do czasu, aż kasza zmięknie (ok. 15 minut). Możemy dodać do potrawy pomidorki koktajlowe, które nie tylko będą dobrze smakowały, ale przyozdobią naszą potrawę. 

Danie jednogarnkowe

Dania obiadowe jednogarnkowe to szybkie rozwiązania, do których możemy przeznaczyć woki żeliwne. Cóż to są woki? Wok to jedno z najbardziej popularnych naczyń stosowanych w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Wok to głęboka patelnia do szybkiego smażenia, zatem idealna dla nas. Przygotujemy na nim szybkie danie, sycące mięsa z warzywami, z makaronem, ryżem, w sosie pomidorowym, grzybowym lub własnym. Wszystko tu zależy od przepisu, jaki wybierzemy lub od naszej fantazji. Najlepsze są woki żeliwne, masywne i wykonane z jednego odlewu, które zarówno dobrze trzymają ciepło ale także świetnie je rozprowadzają. W daniach jednogarnkowych często wykorzystuje się mięso mielone, sypki ryż, makaron, pomidory itp.

Dania obiadowe z patelni grillowej

Któż z nas nie grillował? To podobno narodowy sport Polaków. No ale przychodzi jesień, zima i możemy zapomnieć o grillowaniu, ale czy na pewno? Możemy przecież kupić patelnie grillowe z pokrywką, które idealnie sprawdzą się do wszystkich tych potraw, które już robiliśmy latem na ogrodowym grillu. Musimy jednak pamiętać, że smażąc na tej patelni, stosujemy się do nieco innych zasad. Jeśli chcemy usmażyć tłuste mięsa, nie dodawajmy już tłuszczu, jako że ten naturalny z mięsa szybko rozpuści się pod wpływem temperatury. Warzywa, na przykład pieczarki, ziemniaki, kalafior etc. smażymy z małą ilością oliwy z oliwek, chude mięso, jak kurczak, czy piersi z indyka podlewamy niewielką ilością oleju. 

Ulubione dania na śniadanie

Jajecznica to danie śniadaniowe, które zajmie nam kilka minut. Na patelnię dodajemy niewielką ilość masła, ewentualnie wrzucamy kawałki boczku, wystarczy podsmażyć dodane i wcześniej wymieszane jajka, na koniec doprawiamy pieprzem i solą i mamy gotowe śniadanie. 

Patelnie, woki, patelnie grillowe to podstawa naszych kuchni, na nich wykonujemy większość potraw, zatem wyposażając kuchnię, zacznijmy właśnie od nich.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 4.6/5. Oceniono 1 raz.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat