Posiłkiem, który dostarcza dzieciom potrzebnej w ciągu dnia energii jest drugie śniadanie.
Niestety, często zastępowane jest ono słodyczami, batonikami lub ciastkami, które najmłodsi kupują w drodze do szkoły. Jeśli chcemy, aby maluchy z apetytem jadły podobiadek, to warto urozmaicić menu i włączyć w nie nowe pozycje, na przykład pyszne przekąski w orientalnym stylu.
Drugie śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To dzięki niemu nasze dziecko odpowiednio funkcjonuje w szkole. Głodne nie tylko nie może się skupić, ale jest także rozdrażnione i brakuje mu chęci do nauki. Jak zachęcić milusińskich do zjedzenia zdrowego i pełnowartościowego posiłku zamiast batona czy ciastka? To proste. Wystarczy zrezygnować z nudnych kanapek i przygotować zdrowe, apetycznie wyglądające przekąski z dodatkiem orientalnych składników.
Naleśniki z pastą z bakłażana, szynką i serem mozzarela
Naleśniki to ulubiony przysmak wielu dzieci. Te z pastą z bakłażana są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i sycące. Pasta to produkt mało przetworzony, przygotowywany jedynie z kremu sezamowego, soli, kwasku cytrynowego oraz grillowanego bakłażana. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.
Składniki:
- 4 łyżki pasty z bakłażana marki Jasmeen
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g tartej mozzarelli
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 6 plastrów szynki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 pomidorków koktajlowych
- olej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Następnie przekładamy je na talerz, smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy na nie plastry szynki, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypujemy startym serem mozzarela. Naleśniki zwijmy w rulon, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pudełka i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Mini sałatka z cieciorką i warzywami
Smak tej sałatki zawdzięczamy gotowanej cieciorce, która jest typowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ta mała strączkowa roślina to świetne źródło białka oraz błonnika, dlatego warto przemycać ją w posiłkach przygotowywanych dla najmłodszych.
Sałatka:
- ½ szklanki gotowanej cieciorki marki Jasmeen
- 6 listków natki pietruszki
- ½ zielonego ogórka
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Na dno pojemnika wrzucamy umyte liście natki pietruszki. Dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki ogórka oraz pokrojoną i umytą rzodkiewkę. Na wierzch wsypujemy gotowaną cieciorkę. Następnie do kubka wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, a gotowym sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
Informacja prasowa