Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Orientalne przekąski do szkoły

Artykuł

Posiłkiem, który dostarcza dzieciom potrzebnej w ciągu dnia energii jest drugie śniadanie.

Orientalne przekaski do szkoly
Autor: Materiały prasowe

Niestety, często zastępowane jest ono słodyczami, batonikami lub ciastkami, które najmłodsi kupują w drodze do szkoły. Jeśli chcemy, aby maluchy z apetytem jadły podobiadek, to warto urozmaicić menu i włączyć w nie nowe pozycje, na przykład pyszne przekąski w orientalnym stylu.

Drugie śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To dzięki niemu nasze dziecko odpowiednio funkcjonuje w szkole. Głodne nie tylko nie może się skupić, ale jest także rozdrażnione i brakuje mu chęci do nauki. Jak zachęcić milusińskich do zjedzenia zdrowego i pełnowartościowego posiłku zamiast batona czy ciastka? To proste. Wystarczy zrezygnować z nudnych kanapek i przygotować zdrowe, apetycznie wyglądające przekąski z dodatkiem orientalnych składników.

Naleśniki z pastą z bakłażana, szynką i serem mozzarela

Naleśniki to ulubiony przysmak wielu dzieci. Te z pastą z bakłażana są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i sycące. Pasta to produkt mało przetworzony, przygotowywany jedynie z kremu sezamowego, soli, kwasku cytrynowego oraz grillowanego bakłażana. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.

Składniki:

  • 4 łyżki pasty z bakłażana marki Jasmeen
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g tartej mozzarelli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 6 plastrów szynki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • olej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Następnie przekładamy je na talerz, smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy na nie plastry szynki, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypujemy startym serem mozzarela. Naleśniki zwijmy w rulon, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pudełka i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Mini sałatka z cieciorką i warzywami

Smak tej sałatki zawdzięczamy gotowanej cieciorce, która jest typowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ta mała strączkowa roślina to świetne źródło białka oraz błonnika, dlatego warto przemycać ją w posiłkach przygotowywanych dla najmłodszych.

Sałatka:

  • ½ szklanki gotowanej cieciorki marki Jasmeen
  • 6 listków natki pietruszki
  • ½ zielonego ogórka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Na dno pojemnika wrzucamy umyte liście natki pietruszki. Dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki ogórka oraz pokrojoną i umytą rzodkiewkę. Na wierzch wsypujemy gotowaną cieciorkę. Następnie do kubka wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, a gotowym sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat