W Polsce dostępne są już lody bez laktozy. To dobra wiadomość dla osób z nietolerancją pokarmową.
Jeszcze do niedawna osoby cierpiące na nietolerancję laktozy musiały sobie odmawiać latem lodów i lodowych deserów. Ale koniec z tym, na rynku pojawiły się właśnie lody bez laktozy.
Nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że dotyka ona nawet co 3 osobę w Polsce. Jej objawem są głównie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Żeby się ustrzec przykrych konsekwencji, osoby dotknięte nietolerancją laktozy zmuszone są wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające laktozę.
Przez wiele lat na tej czarnej liście, obok sera, jogurtów i deserów mlecznych znajdowały się także lody, zwłaszcza wytwarzane na mleku. Powód? W tradycyjnych lodach znajduje się średnio aż 4,4g laktozy na 100 gramów. Teraz jednak lody mogą z powrotem wrócić do diety. Na rynku pojawiły się bowiem lody bez laktozy.
Deser przyjazny osobom z nietolerancją pokarmową stworzyła firma "ANITA" z Działoszyna. Lody powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cukier mleczny. Możliwe to stało się dzięki dodaniu do nich laktazy, czyli naturalnego enzymu stosowanego do rozkładu laktozy.
- Smak stworzonych lodów w niczym nie różni się od smaku tradycyjnych deserów tego typu. Jedyna różnica polega na tym, że zmieniono ich skład, usuwając z niego powodującą nietolerancję laktozę. Jest to więc deser przyjazny dla osób, które muszą przestrzegać ściśle określonej diety pozbawionej cukru mlecznego - mówi Grzegorz Mordalski, właściciel firmy "ANITA", produkującej lody.
Nowy produkt ma szansę przyjąć się na rynku. Na sklepowych półkach dostępne są już jogurty, sery, masła i margaryny bez laktozy. Od niedawna można kupić także mleko wolne od tej substancji. Lody stworzone przez "ANITĘ" są jednym z pierwszych deserów.
Póki co dostępne są one wyłącznie o smaku waniliowym i w opakowaniach 1l. Kupić je można w Carrefour, Netto oraz w sklepach grupy Specjał. Stworzone przez "ANITĘ" lody jako pierwsze w Polsce posiadają także certyfikat "Produkt bezglutenowy", nadany za rekomendacją Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej.
Informacja prasowa