Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Letnie dania dla aktywnych dzieci

Artykuł

Wakacje obfitują w pyszne i zdrowe sezonowa warzywa i owoce, które można wykorzystywać do przygotowania różnorodnych i smacznych potraw nie tylko dla najmłodszych, ale dla całej rodziny.

Sezonowe przepisy dzieci
Autor: Materiały prasowe

W letnie dni postaw na coś co doda dzieciom energii do całodniowych przygód, a jednocześnie zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego małego smakosza. Idąc za przykładem piłkarzy i dietetyków FC Barcelona wybieraj zdrowe sezonowe produkty! #Jedzjakmistrz i zaproponuj rodzinie 3 różne potrawy, aby każdy znalazł coś dla siebie!

Smaczne i zdrowe gotowanie to wyzwanie dla każdego rodzica niezależnie od pory roku. Przyrządzanie kilku potraw jednocześnie dla rodziny, która lubi kulinarną różnorodność do tej pory wydawało się prawie niemożliwe. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom dużych wielopokoleniowych rodzin, czy też osób, które lubią urządzać spotkania z przyjaciółmi urozmaicone pysznymi potrawami, Beko stworzyło kuchennych pomocników, którzy pomogą zapanować nad kuchennym chaosem. Dzięki lodówce z technologią NeoFrost z łatwością zaplanujesz większe i bardziej zróżnicowane zakupy, komora Everfresh+ zadba o dłuższą świeżość i soczystość kupionych owoców i warzyw, a system Active Fresh BlueLight przedłuży ich proces fotosyntezy. Samo przygotowanie posiłków nigdy nie było prostsze! Aby zaoszczędzić Twój czas, świeże warzywa i owoce od razu po wyjęciu z lodówki mogą trafić do robota kuchennego (np. Beko) i z łatwością zostać pokrojone na odpowiednie kawałki. Całości dopełni natomiast piekarnik z technologią Split&Cook, który pomoże w przygotowaniu nawet najróżniejszych zestawień potraw w tym samym czasie. Łosoś pieczony z ziemniakami, brokułowy quiche i jagodowe smoothie przygotowane w tym samym czasie? Teraz to możliwe! Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania tych potraw?

Do przygotowania łososia pieczonego z ziemniakami potrzebujesz:

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filet z łososia
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • 1 ziemniak
  • 1 plasterek cytryny
  • 20 g świeżego koperku lub tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Duży kawałek pergaminu złóż na pół, uformuj z niego kieszonkę i zwiąż końce. W kieszonkę rozłóż ziemniaki, cukinię i szalotkę. Dopraw do smaku koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Umieść łososia na warzywach, dopraw pieprzem i solą, a następnie skop oliwą. Robiąc małe zakładki złóż i zamknij pergaminową kieszonkę pozostawiając przestrzeń pomiędzy łososiem, a pergaminem. Piecz przez 15 - 20 minut.

Dla smakoszów kuchni francuskiej przygotuj w tym samym czasie brokułowy quiche. Będzie on idealnym dopełnieniem łososia pieczonego z ziemniakami, a jednocześnie zapewni Twojej rodzinie witaminy i mikroelementy zawarte w brokułach.

Aby zaserwować rodzinie danie prosto znad Sekwany potrzebujesz:

Składniki:

  • 500g brokułów
  • 8 jaj
  • 150g jogurtu
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta czosnku w proszku
  • 150g sera cheddar

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotowane wcześniej brokuły rozdrobnij w blenderze kielichowym (np. Beko). W dużej misce wymieszaj brokuły, jajka, jogurt, czosnek pieprz i sól do smaku, a następnie dodaj cheddar. Przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez 25 -30 minut. Podawaj ciepłe!

Po smacznym i pełnowartościowym posiłku przychodzi czas na zdrowy i orzeźwiający deser. Wykorzystają zakupione wcześniej jagody i jeżyny przygotuj smoothie, które zapewni Twojej rodzinie zastrzyk witamin i mikroelementów, którego potrzebują.

Do przygotowania smoothie potrzebujesz:

Składniki:

  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 200g jogurtu naturalnego
  • Łyżeczkę proszku waniliowego
  • 4 garście mrożony i świeżych jagód i jeżyn

Przygotuj sok z miąższem ze świeżych owoców używając do tego wyciskarki wolnoobrotowej (np. Beko) dzięki, której zachowasz więcej witamin i mikroelementów dostępnych w pomarańczach. Następnie do blendera kielichowego (np. Beko) wsyp jagody i jeżyny i wlej jogurt. Całość polej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do szklanek i udekoruj kawałkami pomarańczy. Podawaj schłodzone. Smacznego!

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat