Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Kreatywny obiad na święto Twojego Malucha

Artykuł

W Dzień Dziecka niespodzianki mogą nie mieć końca, także te kulinarne!

Kreatywny obiad dzien dziecka
Autor: Materiały prasowe

I choć w natłoku obowiązków, trudno jest znaleźć czas na kreatywne komponowanie obiadowych talerzy naszych dzieci, 1 czerwca to idealny moment, by zachwycić najmłodszych obiadem w nieco bardziej wyszukanej odsłonie. Nie masz pomysłu jak to zrobić? Śpieszymy z pomocą! Rybki w chlebowej panierce albo urocze pulpeciki z soczewicy na gniazdkach spaghetti uczynią główny posiłek tego dnia wyjątkowym.

Ten i inne przepisy na walentynkowe przysmaki w nowej kolekcji przepisów „Dzień Dziecka. Przepisy dla dzieci”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®

RYBKI W CHLEBOWEJ PANIERCE

SKŁADNIKI

  • 30 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g białego chleba, świeżego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 400 g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
  • 2 szczypty soli
  • 1-2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • oliwa z oliwek, do smażenia

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, odstawić. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i chleb, rozdrobnić 10 s/obr. 8.
  3. Dodać kaszę, wymieszać 5 s/obr. 3. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć dorsza, dodać sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
  5. Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
  6. Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).

WSKAZÓWKA

  • Do uformowania kształtów rybek można użyć foremki do wycinania ciasteczek w kształcie ryby.
  • Rybki w chlebowej panierce można podawać jako przekąskę bezpośrednio po przygotowaniu lub przygotować jadalną dekorację z wykorzystaniem np. rukoli, szczypiorku i groszku.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić. W drugiej misce odważyć mąkę i odstawić.
  2. Parmezan zetrzeć na tarce, chleb podzielić na mniejsze kawałki i razem zblendować.
  3. Dodać kaszę, wymieszać. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
  4. Dorsza rozdrobnić w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
  5. Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
  6. Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka)

PULPETY Z SOCZEWICY NA GNIAZDACH SPAGHETTI

SKŁADNIKI

  • 150 g cebuli dymki, ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 530 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ czerwonej papryki (ok. 60 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
  • 200 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • mąka pszenna, do oprószenia dłoni
  • 600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g białego octu winnego lub 20 g białego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500 g)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6 łyżek śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75 g)
  • 2-3 czarne oliwki, bez pestek, pokrojone na małe kawałki
  • natka pietruszki, świeża, do dekoracji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, seler i marchewkę, rozdrobnić 7 s/obr. 5. Połowę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać 20 g oliwy, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować 13 min/98°C/ /obr. 2. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
  4. Do naczynia miksującego dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać kopystką, wymieszać 30 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
  7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
  8. Do naczynia miksującego włożyć odłożoną mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
  9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 8 min/120°C/obr. 1. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować 30 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.
  11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).

WSKAZÓWKA

  • Przepis „Bułka tarta” znajduje się na platformie Cookidoo®.
  • Pulpety z soczewicy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do 2 dni.
  • Ze względu na wykałaczki użyte do dekoracji pulpetów, podając danie dziecku, należy zachować ostrożność.

WARIANT

  • Pulpety z soczewicy można usmażyć na nieprzywierającej patelni z 3-4 łyżkami oleju.
  • Aby uzyskać mniej kaloryczną, bogatszą w warzywa wersję dania, makaron można zastąpić warzywnym tagliatelle. Przepis "Tagliatelle z marchewki i cukinii" znajduje się na platformie Cookidoo®.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Cebulę dymkę, seler i marchewkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
  2. Do połowy startych warzyw dodać 20 g oliwy, dusić w garnku kilka minut.
  3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować według czasu podanego na opakowaniu soczewicy. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
  4. Soczewicę z warzywami po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. W osobnej miseczce odważyć pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
  7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
  8. W osobnym garnku umieścić mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić kilka minut.
  9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu. Całość dusić ok. 10 minut. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać śmietanę, zmiksować.
  11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).
Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat