Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Niemowlę » Karmienie

Korzyści ze stosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w trakcie i po zakończeniu karmienia piersią

Artykuł

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem odżywiania dziecka. Czy można zrobić coś więcej, by zapewnić dziecku najwyższej jakości pokarm?

Korzysci kwasy karmienie piersia
Autor: Materiały prasowe

Odpowiedzią jest suplementacja diety mamy kwasami tłuszczowymi omega-3. Dodatkowa porcja omega-3 może znacząco wpłynąć na rozwój dziecka i zdrowie mamy.

Jak zwiększyć jakość mleka matki poprzez suplementację?

Badacze od wielu dziesięcioleci debatują nad ochronnym wpływem mleka matki na odporność dziecka. Mleko matki uznawane jest za najlepszy pokarm dla niemowlęcia, ale nie dzieje się to automatycznie. Można powiedzieć, że mleko mleku nierówne. Okazuje się, że różnice w kompozycji mleka matki mają kluczowe znaczenie. Składnikiem, który ma największe znaczenie, jest zaliczany do kwasów omega-3 kwas tłuszczowy DHA (kwas dokozaheksaenowy), którego głównym źródłem w diecie są tłuste ryby.

Matka może przekazać dziecku poprzez mleko tylko tyle kwasów tłuszczowych, ile ma do dyspozycji w swoich zasobach. Jej ciało traktuje pokarm dla dziecka w sposób priorytetowy i nasyca mleko kwasami omega-3, by dostarczyć budulca do rozwoju mózgu i narządu wzroku dziecka. Proces ten zachodzi, nawet jeśli może spowodować niedobory omega-3 w organizmie matki. Im dłużej trwa karmienie, tym niższy jest poziom kwasów tłuszczowych w mleku matki, co jest dowodem na wyczerpywanie się zapasów nagromadzonych w organizmie kobiety. Niedobory omega-3 mogą wywołać odczuwalne objawy dopiero po pewnym czasie, np. obniżony nastrój po porodzie może być odczuwana dopiero po kilku tygodniach lub miesiącach po porodzie.

Stosując odpowiednią suplementację kwasami omega-3, można zwiększyć jakość odżywczą mleka matki, a także zmniejszyć ryzyko pogorszenia samopoczucia u matki po porodzie.

Korzyści ze stosowania kwasu DHA dla dziecka

Kwas tłuszczowy omega-3 DHA to składnik niezbędny dla rozwoju płodu, podstawowy budulec mózgu, błon komórkowych tkanki nerwowej oraz siatkówki. Dziecko potrzebuje dużej porcji kwasów tłuszczowych DHA i AA (kwas arachidonowy) w ciągu kilku pierwszych miesięcy po urodzeniu i są one niezbędne przez co najmniej dwa lata od urodzenia.

Wyższy poziom kwasu tłuszczowego DHA w mleku matki przyczynia się do lepszej ostrości wzroku dziecka. Wpływ ten jest obserwowany nawet przez pierwsze cztery lata życia dziecka, a więc w okresie gdy dziecko intensywnie wykorzystuje zmysł wzroku do nauki chodzenia i poznawania świata poprzez obserwację. Niedobory kwasu tłuszczowego DHA w pokarmie niemowlęcia już po trzech miesiącach wpływają negatywnie na ostrość widzenia.

Badania sugerują, że odpowiednie odżywianie dziecka w okresie intensywnego wzrostu mózgu po urodzeniu wpływa na lepszą zdolność rozwiązywania problemów. Dzieci, które otrzymywały w pokarmie porcję kwasów tłuszczowych DHA i AA, potrafiły szybciej rozwiązywać zadania testowe w wieku 10 miesięcy niż dzieci, które były pozbawione takiego wsparcia. Autorzy badania zasugerowali, że "uzupełnienie diety o DHA i AA może być istotne dla rozwoju inteligencji dziecka". Najlepszym sposobem, by dostarczyć dziecku kwasy tłuszczowe w czasie karmienia piersią jest suplementacja diety matki.

Dodatkowa korzyść ze stosowania omega-3 przez mamę karmiącą piersią to wsparcie układu odpornościowego dziecka. Wyniki kilku badań klinicznych dotyczące wpływu kwasów tłuszczowych omega-3 na ryzyko wystąpienia alergii sugerują, że niski poziom kwasów tłuszczowych w mleku matki może zwiększać ryzyko występowania alergii u dziecka.

Korzyści ze stosowania DHA dla mamy

Kwas tłuszczowy DHA przyczynia się do dobrego samopoczucia kobiety w okresie ciąży i po porodzie. Badanie, w którym wzięło udział przeszło 1400 kobiet z ponad 20 krajów dowiodło, że większe spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z owoców morza korelowało z wyższym poziomem DHA w mleku kobiet oraz rzadszym występowaniem obniżonego nastroju. W innym badaniu po 8 tygodniach suplementacji kwasów tłuszczowych omega-3 u kobiet po porodzie zaobserwowano zmniejszenie objawów złego samopoczucia średnio o połowę.

Uzupełnienie niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3 po ciąży może zająć nawet do 26 tygodni. Dlatego warto przyspieszyć ten proces, stosując dodatkowo suplementację omega-3 DHA.

Jak skomponować dietę w czasie karmienia piersią?

Podstawowe składniki zbilansowanej diety kobiety karmiącej to m.in. białka, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Dieta powinna być zróżnicowana, należy pamiętać także o zwiększeniu ilości płynów. Dieta restrykcyjna nie jest wskazana, większość mam karmiąc piersią, ma szansę zdrowo schudnąć. Z pewnością można zrezygnować ze słodyczy, a zwiększyć ilość kolorowych owoców i warzyw. Każdy kolor warzyw i owoców to efekt zawartości różnych składników odżywczych, warto więc wybierać produkty z pięciu głównych grup kolorystycznych.

W okresie karmienia, jeśli jesz zróżnicowane posiłki, prawdopodobnie nie jest konieczne stosowanie preparatów multiwitaminowych. Dla pewności w porozumieniu z lekarzem wykonaj odpowiednie badania. Kobiety w okresie karmienia mogą jednak odnieść duże korzyści stosując dodatkową suplementację kwasami tłuszczowymi omega-3. Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka w czasie dziewięciu miesięcy życia płodowego, a także w okresie wzrostu niemowlęcia. Zależy od nich również dobre zdrowie matki po ciąży. Suplementacja kwasów omega-3 jest prostsza i bardziej bezpieczna niż pozyskiwanie tego składnika z diety. Kwasy omega-3, w przeciwieństwie do witamin czy składników mineralnych, są trudne do dostarczenia z dietą. Suplementacja pomaga mądrze zadbać o zdrowie mamy i rozwój dziecka.

Jak sprawdzić, czy masz niedobory kwasów omega-3?

W diecie zachodniej widoczne jest zmniejszenie ilości kwasów omega-3, co skutkuje wzrostem ilości chorób zapalnych. Trend ten badacze obserwują w ciągu ostatnich 40 lat. Według badań przeprowadzonych w Polsce, w codziennej diecie Polaków brakuje połowy niezbędnej ilości omega-3. Dotyczy to również kobiet w ciąży i karmiących piersią, co negatywnie wpływa na intensywny rozwój płodu i niemowlęcia. W czasie ciąży i karmienia piersią kwasy omega-3 i omega-6 są przekazywane dziecku, co sprawia, że ich poziom w organizmie matki jest obniżony. Jeśli nie jadasz co najmniej dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo, to prawdopodobnie cierpisz na niedobory kwasów omega-3. Dodatkowo smażenie i gotowanie ryb niszczy kwasy omega-3. Obawy budzi poziom toksyn i metali ciężkich w kupowanych rybach. Dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie diety kobiet karmiących piersią o dobry suplement, który zapewni codzienną porcję kwasów omega-3.

Jak wybrać preparat z kwasami omega-3 dla mamy karmiącej piersią?

Kwestie takie jak bezpieczeństwo, przyswajalność, skład, ilość substancji aktywnej w kapsułce mają największe znaczenie przy wyborze suplementu z omega-3. Godnym polecenia jest preparat Mumomega w kapsułkach, przeznaczony dla kobiet, które planują lub są w ciąży oraz dla mam karmiących piersią.

Dobra przyswajalność kwasu omega-3 DHA

Przyswajalność preparatu Mumomega została potwierdzona w badaniu na grupie kobiet w ciąży. Jest to jedyny preparat z kwasami omega-3 i omega-6 w Polsce, który został sprawdzony w tego typu badaniu. Badanie wykazało, że DHA zawarte w preparacie jest bardzo dobrze przyswajane i przez matkę i przez dziecko. W grupie kobiet przyjmujących Mumomega poziom DHA w błonie komórkowej krwinek czerwonych w trzecim trymestrze ciąży był wyższy o ponad 50% w porównaniu do wartości DHA w pierwszym trymestrze ciąży, natomiast u kobiet przyjmujących nieaktywny preparat (placebo), nie zmienił się on w sposób istotny statystycznie. DHA z Mumomega dobrze penetruje przez barierę łożyskową (tu bardzo ważną rolę odgrywa kwas tłuszczowy omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) wspomagający transport). EPA jest również obecny w Mumomega), o czym świadczy znacząco wyższy poziom DHA w krwi pępowinowej u dzieci kobiet przyjmujących Mumomega.

Na przyswajalność preparatu ma wpływ zastosowana forma kwasów tłuszczowych. W suplementach stosowane są trójglicerydy naturalne i syntetyczne. Formy naturalne są lepiej wchłaniane niż formy syntetyczne. Informacji o zastosowanych w preparatach formach trójglicerydów nie znajdziemy na opakowaniach, ponieważ nie jest to w Polsce wymagane. Konsumenci często nie wiedzą, że jest to ważny element jakości produktu. Mumomega zawiera tylko naturalne formy kwasów tłuszczowych. Stosując Mumomega, mamy więc pewność, że DHA rzeczywiście jest przyswajane przez organizm matki i dziecka.

Nie tylko omega-3 ma znaczenie

Mumomega wyróżnia się bogatym składem, zawiera aż cztery kwasy tłuszczowe – dwa z grupy omega-3 (kwasy tłuszczowe EPA i DHA) oraz dwa z grupy omega-6 (kwasy tłuszczowe AA i GLA – kwas gamma-linolenowy).

Najbardziej znany jest kwas tłuszczowy omega-3 DHA, niezbędny do budowy mózgu i komórek nerwowych. Oprócz DHA ważne zadanie w rozwoju dziecka odgrywają także kwasy omega-6 m.in. AA. Są one obecne w mleku kobiecym. Mumomega jako jedyny preparat na polskim rynku dostarcza zbilansowaną kombinację kwasów omega-3 i omega-6, co zabezpiecza równowagę metaboliczną kwasów tłuszczowych. Dostarczanie samego DHA może być niewystarczające do zapewnienia odpowiednich korzyści dla płodu ze względu na możliwe zaburzenia przemian metabolicznych kwasów tłuszczowych.

Kwas omega-3 DHA w odpowiedniej ilości

Eksperci Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomendują przyjmowanie od 600 mg do 1000 mg omega-3 DHA u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Wystarczy więc dwie lub 3 kapsułki Mumomega dziennie, by zapewnić odpowiedni poziom DHA. Jest to jedna z najwyższych porcji DHA w 1 kapsułce wśród produktów dostępnych na polskim rynku.

Suplementacja witamin A i D musi odbywać się pod indywidualną kontrolą lekarza, dlatego Mumomega nie zawiera tych witamin. Nie zawiera również innych minerałów i witamin (niewielka ilość naturalnie pozyskiwanej witaminy E wykorzystywana jest jako przeciwutleniacz).

Rekomendacje ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego

Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wskazuje na korzyści ze stosowania kwasu tłuszczowego omega-3 DHA u kobiet w okresie przed planowanym zajściem w ciążę, w czasie trwania ciąży oraz podczas laktacji. Mumomega jako pierwszy spośród preparatów z kwasami tłuszczowymi na polskim rynku otrzymał Pozytywną Opinię Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.

Czystość składników i bezpieczeństwo stosowania

Kwasy omega-3 zawarte są m.in. w mięśniach ryb. Jeśli z obawy przed toksycznymi metalami ciężkimi ograniczasz spożycie ryb, to jako suplementację codziennej diety możesz zastosować sprawdzony preparat z kwasami omega-3 i omega-6. Morza południowe to jedne z najczystszych mórz, dlatego właśnie tam poławiane są ryby wykorzystywane do produkcji suplementu Mumomega. Czystość surowca jest kwestią priorytetową dla producenta Mumomega. Niezależne laboratorium poddaje testom każdą partię Mumomega, aby wykluczyć zawartość toksyn takich jak dioksyny, PCB czy rtęć. Podczas produkcji preparatu stosowane są standardy farmaceutyczne.

Mumomega to źródło wysoko biodostępnego kwasu gamma-linolenowego (GLA) z grupy kwasów omega-6. Jest on pozyskiwany z organicznie uprawianego i tłoczonego na zimno wiesiołka. Uprawa organiczna daje gwarancję czystości i braku jakichkolwiek sztucznych środków chemicznych i pestycydów. Organicznie uprawiane rośliny zawierają znacząco więcej składników aktywnych, niż rośliny uprawiane w sposób tradycyjny. Długą trwałość produktu gwarantuje roślinna witamina E zastosowana jako antyutleniacz. Produkt nie zawiera dodatków smakowych, środków barwiących i sztucznych składników.

Mumomega dostępny jest w dobrych aptekach. Koszt 1 opakowania (30 kapsułek) to ok. 49,90 zł.

Więcej informacji dla kobiet w ciąży m.in kalkulator diety, badania, konkurs, indywidualną kartę ciążową i ciekawe niezbędniki znajdziesz na stronie www.mumomega.pl.

Literatura
Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie zastosowania kwasów omega-3 i omega-6 [Mumomega, producent EQUAZEN] w diecie kobiet ciężarnych i karmiących. Warszawa, 25 sierpnia 2009 r.
Min Y. et al. Effect of Docosahexaenoic Acid-Enriched Fish Oil Supplementation in Pregnant Women with Type 2 Diabetes on Membrane Fatty Acids and Fetal Body Composition. Double- Blinded Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal Diabetic Medicine, November 2014, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24925713.
Rekomendacja PTG w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, Ginekologia Polska 5/2014
Willatts P et al. Effect of long-chain polyunsaturated fatty acids in infant formula on problem solving at 10 months of age. Lancet 1998; 352(9129):688-691
Jacobson JL et al. Beneficial effects of polyunsaturated fatty acids on infant development: evidence from the Inuit of Arctic Quebec. The Journal of Pediatrics 2008; 152 (3): 356-364
Birch EE et al. A randomized controlled trial of long chain polyunsaturated fatty acid supplementation of formula in term infants after weaning at 6 wk of age. Am J Clin Nutr 2002; 75(3): 570-580
Jorgensen MH et al. Is there a relation between docosahexaenoic acid concentration in mothers’ milk and visual development in term infants? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2001; 32(3): 293-296
Williams C. Stereoacuity at age 3.5 y in children born full-term is associated with prenatal and post natal dietary factors: a report from population-based cohort study. Am J Clin Nutr 2001; 73(2): 316-322
De Vriese SR et al. Lowered serum n-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) levels predict the occurrence of postpartum depression: Further evidence that lowered n-PUFAs are related to major depression. Life Sciences 2003; 73: 3181-3187
Freeman MP et al. Randomized dose-ranging pilot trial of omega-3 fatty acids for postpartum depression. Acta Psychiatr Scand 2006; 113: 31-35
Hibbeln JR. Seafood consumption, the DHA content of mothers’ milk and prevalence rates of postpartum depression: a cross-national, ecological analysis. J Affective Disorders 2002; 69: 15-29
Otto SJ et al. Increased risk of postpartum depressive symptoms is associated with slower normalization after pregnancy of the functional docosahexaenoic acid status. PLEFA 2003; 69: 237-243
Su KP et al. Omega-3 fatty acids for major depressive disorder during pregnancy: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry 2008; 69(4): 633-634

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat