Bądź na bieżąco:
Fanpage Facebook KochanaMama.pl
Strona Google+ KochanaMama.pl
Kanał KochanaMama.pl na Youtube
Kanały RSS KochanaMama.pl
Newsletter KochanaMama.pl
Strona główna Przed ciążą Ciąża Niemowlę Małe dziecko Rodzina Konkursy Wydarzenia
Kategoria: Małe dziecko » Żywienie

Jesienne owoce i warzywa w diecie dziecka

Artykuł

Owoce i warzywa to niezbędne składniki codziennej diety każdego człowieka. Nie powinno ich zabraknąć przede wszystkim w jadłospisie najmłodszych.

Jesienne owoce warzywa
Autor: Materiał zewnętrzny

To bogate źródło witamin i składników odżywczych, które nie tylko mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, ale też chronią przed chorobami i infekcjami. Jakie jesienne owoce i warzywa najlepiej wpleść w dietę maluchów? Poniżej podajemy sześć owocowo-warzywnych pewników, których nie powinno zabraknąć na talerzach dzieci jesienią.

  1. Jabłka

Jabłka to pierwsze jesienne owoce, które pojawiają się w diecie dziecka. Można je podawać już sześciomiesięcznym bobasom. Należą do jednego z najbezpieczniejszych pokarmów – rzadko kiedy wywołują alergie pokarmowe. Maluchom można je serwować w wersji surowej, w postaci soku lub sięgnąć po jabłka ze specjalnie przygotowanego dla najmłodszych słoiczka.

Ten jesienny owoc zawiera dużej ilości pokłady witaminy C, która pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności u maluchów, a szczególnie przyda się przed nadchodzącą zimą. Oprócz tego, jabłka zawierają pektyny, które usuwają z organizmu toksyny, dodatkowo regulując przy tym pracę jelit. To owoc, zawierający również kwercetynę, czyli substancję o działaniu przeciwutleniającym, która skutecznie zapobiega rozwojowi poważnych chorób, w tym również raka.

Niemowlakom należy podawać jabłka obrane ze skórki, najlepiej starte na tarce, a z czasem również podzielone na małe cząstki. Większym dzieciom, dobrze jest serwować te owoce ze skórką, bo to właśnie ona kryje w sobie największe ilości witaminy C oraz innych, cennych minerałów. Najwięcej wspomnianych dobrodziejstw jest w kwaskowatych i mniejszych owocach, dlatego dobrze jest przekonać maluchy do ich zjedzenia.

  1. Śliwki

Śliwki to jesienne owoce, które bez wątpienia przypadną do gustu najmłodszym miłośnikom słodkich smaków. Maluchy mogą się nimi zajadać po ukończeniu ósmego miesiąca życia. Śliwki występują w wielu odmianach, które różnią się smakiem i kolorem. Najpopularniejszy rodzaj to węgierka, czyli podłużna śliwka w ciemnofioletowym odcieniu na zewnątrz i żółtozielona w środku. To właśnie z tej odmiany najprościej usunąć pestki

Śliwki są bogate w witaminy, m.in. PP, B1, B6, A i C, a także kwas foliowy. Oprócz tego, zawierają blisko dwa razy więcej potasu niż jabłka i taką samą ilość pektyn, dzięki czemu korzystnie wpływają na procesy trawienne. Dodatkowo, mają w składzie beta-karoten, który chroni organizm przed wirusami i bakteriami.

Te jesienne owoce, najmłodszym najlepiej serwować w postaci przecieru. Starszym dzieciom można je podać w wersji surowej, bez skórki i pozbawione pestki. Warto również sięgnąć po suszone śliwki, które posiadają dużo więcej właściwości odżywczych od surowych owoców. Nie należy też zapominać o wszelkiego rodzaju powidłach, knedlach i ciastach, w których króluje ten aromatyczny owoc.

  1. Gruszki

Gruszki to jeden z najmniej docenianych jesiennych owoców. Rocznie zjadany jest w zaskakująco małej ilości, bo kilograma na osobę. Gruszki ciężko pomylić z innym owocem, dzięki specyficznemu kształtowi. Są niezwykle słodkie i soczyste – w 85% składają się z wody. Można je dostać w najróżniejszych odmianach: od słodkich i soczystych klapsów, przez duże konferencje, aż po małe i kuliste bergamotki.

Gruszki są bogate w potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, jod i bor. To źródło błonnika i licznych witamin: A, B1, B2, B5, C i PP. Niesłusznie uznawane są za owoce ciężkostrawne, a to nieprawda. Co ważne, rzadko kiedy wywołują uczulenia pokarmowe. Najmłodszym można je serwować od siódmego miesiąca życia.

Papka to postać, w jakiej powinno się podawać gruszkę niemowlakom. Większe dzieci, mogą ją jeść w większych kawałkach i nie powinny mieć przy tym problemów z pogryzieniem owocu. Gruszkę warto podawać w formie smacznego kompotu, dżemu i soku. Sprawdza się również jako dodatek do ciast i deserów. Gruszkowy kompot skutecznie gasi pragnienie, a podany podczas przeziębienia, może obniżyć gorączkę.

  1. Dynia

Dynia to jesienne warzywo bogate w beta-karoten. Im jest bardziej pomarańczowa, tym tego cennego składnika ma więcej w składzie. Dynia rzadko powoduje alergie pokarmowe, a przy tym jest lekkostrawna i słodka w smaku, dlatego można ją podawać już sześciomiesięcznym maluchom.

Zawarty w dyni beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która zapobiega powstawaniu krzywicy, a także chroni przed infekcjami i nowotworami, jednocześnie wspomagając rozwój wzroku. To jesienne warzywo jest doskonałym źródłem błonnika, co powoduje, że skutecznie wspomaga procesy trawienne. Dynia ma w składzie dużo składników odżywczych – kwas foliowy, karoten, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B i C.

Maluchom najlepiej podawać dynię w postaci kremowej zupy lub papki ze zmiksowanego miąższu warzywa. Starsze dzieci mogą jeść dynię, jako dodatek do naleśników, owsianki lub w postaci konfitury.

  1. Pomidory

Pomidory można podawać dzieciom po dziesiątym miesiącu życia. To warzywo, które najlepiej smakuje latem i jesienią. Pomidory zerwane prosto z krzaka są najsłodsze i mają intensywny kolor. Najpopularniejsze są pomidory malinowe. Dużym popytem cieszą się również okrągłe pomidory gruntowe oraz odmiana karłowata. Niezależnie od tego, czy rosły w szklarni czy na słońcu, ich walory odżywcze nie zmieniają się. Ważne jest jedynie, by były zrywane, gdy będą w pełni dojrzałe.

W pomidorach można znaleźć cała gamę składników odżywczych: sód, potas, magnez, żelazo, fosfor i wiele innych, a także witaminy – K, H, C oraz te z grupy B. Pomidory są pomocne w leczeniu otyłości, wszystko dlatego, że regulują trawienie i działają delikatnie przeczyszczająco i moczopędnie.

Dzieci najbardziej lubią pomidory w postaci zupy oraz makaronu z sosem pomidorowym. To jesienne warzywo można im podawać również w postaci soku, a także jako dodatek do innych dań.

  1. Burak

Bardzo zdrowe jesienne warzywo, które powinno znaleźć się w diecie każdego malucha, który skończył siedem miesięcy to burak. To warzywo blisko spokrewnione z botwiną i szpinakiem, ale w przeciwieństwie do wspomnianych, jego częścią jadalną jest korzeń.

Buraki są bogactwem wartości odżywczych. W ich składzie można znaleźć wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy oraz witaminę C. Dzięki dużej zawartości żelaza, buraki odgrywają kluczową rolę w leczeniu niedokrwistości, wykazując działanie krwiotwórcze. Dodatkowo, to jesienne warzywo zwiększa odporność organizmu i pomaga regulować procesy trawienne. Gotowane buraki pobudzają apetyt, a przy tym są lekko strawne.

Maluchom można podawać przyrządzony z buraków barszcz lub botwinę. W wersji gotowanej, będą świetnym dodatkiem do obiadu, natomiast w pieczonej postaci sprawdzą się w sałatce. Warto również sięgnąć po sok z tego warzywa, może być z dodatkiem jabłek, marchewki, selera oraz imbiru.

Przygotowując jadłospis dla najmłodszych, warto pamiętać o tym, że nie wszystkie warzywa i owoce mogą być przez nie spożywane na tym samym etapie rozwoju. Bez wątpienia pomocna okaże się encyklopedia żywienia, http://www.osesek.pl/encyklopedia-zywienia-dziecka.html, w której zostało dokładnie wyszczególnione, jaki wiek musi osiągnąć dziecko, by spożycie danego produktu nie było dla jego zdrowia zagrożeniem.

Oceń zawartość strony:
Ocena: 0/5. Oceniono 0 razy.
Życzenie

Wyszukiwarka

Copyright 2015 © KochanaMama.pl
Publikacje zamieszczone na stronach KochanaMama.pl są chronione prawami autorskimi. Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych na KochanaMama.pl w całości lub części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Regulamin. Ukryj komunikat