Owoce i warzywa to niezbędne składniki codziennej diety każdego człowieka. Nie powinno ich zabraknąć przede wszystkim w jadłospisie najmłodszych.
To bogate źródło witamin i składników odżywczych, które nie tylko mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, ale też chronią przed chorobami i infekcjami. Jakie jesienne owoce i warzywa najlepiej wpleść w dietę maluchów? Poniżej podajemy sześć owocowo-warzywnych pewników, których nie powinno zabraknąć na talerzach dzieci jesienią.
- Jabłka
Jabłka to pierwsze jesienne owoce, które pojawiają się w diecie dziecka. Można je podawać już sześciomiesięcznym bobasom. Należą do jednego z najbezpieczniejszych pokarmów – rzadko kiedy wywołują alergie pokarmowe. Maluchom można je serwować w wersji surowej, w postaci soku lub sięgnąć po jabłka ze specjalnie przygotowanego dla najmłodszych słoiczka.
Ten jesienny owoc zawiera dużej ilości pokłady witaminy C, która pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności u maluchów, a szczególnie przyda się przed nadchodzącą zimą. Oprócz tego, jabłka zawierają pektyny, które usuwają z organizmu toksyny, dodatkowo regulując przy tym pracę jelit. To owoc, zawierający również kwercetynę, czyli substancję o działaniu przeciwutleniającym, która skutecznie zapobiega rozwojowi poważnych chorób, w tym również raka.
Niemowlakom należy podawać jabłka obrane ze skórki, najlepiej starte na tarce, a z czasem również podzielone na małe cząstki. Większym dzieciom, dobrze jest serwować te owoce ze skórką, bo to właśnie ona kryje w sobie największe ilości witaminy C oraz innych, cennych minerałów. Najwięcej wspomnianych dobrodziejstw jest w kwaskowatych i mniejszych owocach, dlatego dobrze jest przekonać maluchy do ich zjedzenia.
- Śliwki
Śliwki to jesienne owoce, które bez wątpienia przypadną do gustu najmłodszym miłośnikom słodkich smaków. Maluchy mogą się nimi zajadać po ukończeniu ósmego miesiąca życia. Śliwki występują w wielu odmianach, które różnią się smakiem i kolorem. Najpopularniejszy rodzaj to węgierka, czyli podłużna śliwka w ciemnofioletowym odcieniu na zewnątrz i żółtozielona w środku. To właśnie z tej odmiany najprościej usunąć pestki
Śliwki są bogate w witaminy, m.in. PP, B1, B6, A i C, a także kwas foliowy. Oprócz tego, zawierają blisko dwa razy więcej potasu niż jabłka i taką samą ilość pektyn, dzięki czemu korzystnie wpływają na procesy trawienne. Dodatkowo, mają w składzie beta-karoten, który chroni organizm przed wirusami i bakteriami.
Te jesienne owoce, najmłodszym najlepiej serwować w postaci przecieru. Starszym dzieciom można je podać w wersji surowej, bez skórki i pozbawione pestki. Warto również sięgnąć po suszone śliwki, które posiadają dużo więcej właściwości odżywczych od surowych owoców. Nie należy też zapominać o wszelkiego rodzaju powidłach, knedlach i ciastach, w których króluje ten aromatyczny owoc.
- Gruszki
Gruszki to jeden z najmniej docenianych jesiennych owoców. Rocznie zjadany jest w zaskakująco małej ilości, bo kilograma na osobę. Gruszki ciężko pomylić z innym owocem, dzięki specyficznemu kształtowi. Są niezwykle słodkie i soczyste – w 85% składają się z wody. Można je dostać w najróżniejszych odmianach: od słodkich i soczystych klapsów, przez duże konferencje, aż po małe i kuliste bergamotki.
Gruszki są bogate w potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, jod i bor. To źródło błonnika i licznych witamin: A, B1, B2, B5, C i PP. Niesłusznie uznawane są za owoce ciężkostrawne, a to nieprawda. Co ważne, rzadko kiedy wywołują uczulenia pokarmowe. Najmłodszym można je serwować od siódmego miesiąca życia.
Papka to postać, w jakiej powinno się podawać gruszkę niemowlakom. Większe dzieci, mogą ją jeść w większych kawałkach i nie powinny mieć przy tym problemów z pogryzieniem owocu. Gruszkę warto podawać w formie smacznego kompotu, dżemu i soku. Sprawdza się również jako dodatek do ciast i deserów. Gruszkowy kompot skutecznie gasi pragnienie, a podany podczas przeziębienia, może obniżyć gorączkę.
- Dynia
Dynia to jesienne warzywo bogate w beta-karoten. Im jest bardziej pomarańczowa, tym tego cennego składnika ma więcej w składzie. Dynia rzadko powoduje alergie pokarmowe, a przy tym jest lekkostrawna i słodka w smaku, dlatego można ją podawać już sześciomiesięcznym maluchom.
Zawarty w dyni beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, która zapobiega powstawaniu krzywicy, a także chroni przed infekcjami i nowotworami, jednocześnie wspomagając rozwój wzroku. To jesienne warzywo jest doskonałym źródłem błonnika, co powoduje, że skutecznie wspomaga procesy trawienne. Dynia ma w składzie dużo składników odżywczych – kwas foliowy, karoten, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B i C.
Maluchom najlepiej podawać dynię w postaci kremowej zupy lub papki ze zmiksowanego miąższu warzywa. Starsze dzieci mogą jeść dynię, jako dodatek do naleśników, owsianki lub w postaci konfitury.
- Pomidory
Pomidory można podawać dzieciom po dziesiątym miesiącu życia. To warzywo, które najlepiej smakuje latem i jesienią. Pomidory zerwane prosto z krzaka są najsłodsze i mają intensywny kolor. Najpopularniejsze są pomidory malinowe. Dużym popytem cieszą się również okrągłe pomidory gruntowe oraz odmiana karłowata. Niezależnie od tego, czy rosły w szklarni czy na słońcu, ich walory odżywcze nie zmieniają się. Ważne jest jedynie, by były zrywane, gdy będą w pełni dojrzałe.
W pomidorach można znaleźć cała gamę składników odżywczych: sód, potas, magnez, żelazo, fosfor i wiele innych, a także witaminy – K, H, C oraz te z grupy B. Pomidory są pomocne w leczeniu otyłości, wszystko dlatego, że regulują trawienie i działają delikatnie przeczyszczająco i moczopędnie.
Dzieci najbardziej lubią pomidory w postaci zupy oraz makaronu z sosem pomidorowym. To jesienne warzywo można im podawać również w postaci soku, a także jako dodatek do innych dań.
- Burak
Bardzo zdrowe jesienne warzywo, które powinno znaleźć się w diecie każdego malucha, który skończył siedem miesięcy to burak. To warzywo blisko spokrewnione z botwiną i szpinakiem, ale w przeciwieństwie do wspomnianych, jego częścią jadalną jest korzeń.
Buraki są bogactwem wartości odżywczych. W ich składzie można znaleźć wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy oraz witaminę C. Dzięki dużej zawartości żelaza, buraki odgrywają kluczową rolę w leczeniu niedokrwistości, wykazując działanie krwiotwórcze. Dodatkowo, to jesienne warzywo zwiększa odporność organizmu i pomaga regulować procesy trawienne. Gotowane buraki pobudzają apetyt, a przy tym są lekko strawne.
Maluchom można podawać przyrządzony z buraków barszcz lub botwinę. W wersji gotowanej, będą świetnym dodatkiem do obiadu, natomiast w pieczonej postaci sprawdzą się w sałatce. Warto również sięgnąć po sok z tego warzywa, może być z dodatkiem jabłek, marchewki, selera oraz imbiru.
Przygotowując jadłospis dla najmłodszych, warto pamiętać o tym, że nie wszystkie warzywa i owoce mogą być przez nie spożywane na tym samym etapie rozwoju. Bez wątpienia pomocna okaże się encyklopedia żywienia, http://www.osesek.pl/encyklopedia-zywienia-dziecka.html, w której zostało dokładnie wyszczególnione, jaki wiek musi osiągnąć dziecko, by spożycie danego produktu nie było dla jego zdrowia zagrożeniem.